Титаник продължава да е най-популярният кораб в света и повече от 100 години след потъването си. Дори от дъното на океана, лайнерът продължава да бъде наистина доходоносен в различни направления - както чрез гмурканията до него, които се организират, така и чрез търговете, на които се продават намерени под водата предмети.

Титаник и парчето дърво от филма, продадено на търг за над 700 хиляди долара

Парчето дърво, което не можа да спаси Джак и Роуз, но струва цяло състояние

Само за истински фенове

Допреди няколко дни най-скъпата вещ от кораба, продадена на търг, бе цигулката на ръководителя на оркестъра, който свири на борда на кораба по време на неговото пътуване. Тя достигна обща сума от 1.1 милион паунда заедно с данъците и таксите (близо 2 милиона и 537 хиляди лева). Продажбата й се осъществи през 2013 г.

А в края на миналата седмица на пореден търг бе разигран джобния часовник на най-богатия пътник на Титаник, който подобри досегашния рекорд. Позлатеното бижу на бизнесмена Джон Джейкъб Астор първоначално е било продадено за 150 хиляди паунда от сина на собственика му, а на търга цената, която достигна, бе шест пъти по-висока - цели 900 хиляди паунда.

Когато към него се начислят и данъците и таксите, които анонимният купувач дължи, общата му цена става 1.175 милиона паунда (близо 2 милиона и 710 хиляди лева). Това е истински рекорд за предмет, свързан с потъналия лайнер, пише BBC.

Титаник 111 години след потъването - защо никой никога не е намирал човешки останки на кораба

Защо никой никога не е намирал човешки останки на Титаник

Има си напълно логично обяснение

На провелия се преди дни търг бе продаден и калъфът за цигулка на ръководителя на оркестъра срещу сумата от общо 366 хиляди паунда (844 хиляди лева). И той, и джобният часовник, са извадени от водата заедно с телата на собствениците си от водата, преминали са редица тестове и необходимата реставрация.