Празничната магия, подхранвана от носталгията, е причина за изумителната продажба на едно изкуствено коледно дърво - купено преди повече от век за "жълти стотинки", а сега достигащо цена от 4328 долара.

Коледната елха и как да запазим живото дръвче по-дълго време

3 начина да удължим живота на коледната елха

Всичко започва с избора й

Едва 31-сантиметровото дръвче с 25 клонки, 12 плода и шест мини свещника е оценено само на 100 долара в аукционната къща Hansons Auctioneers в югоизточното английско графство Оксфордшър. Но в резултат на последвалата невероятна битка за наддаване в търг, крайният резултат далеч надхвърля тази сума.

"Магията на Коледа продължава да живее. Най-скромната коледна елха в света вече има нов дом", заяви Чарлз Хансън, собственик на Hansons Auctioneers.

А кое прави толкова специално малката елха? Разбира се, нейната история. Тя пристига в дома на Дороти Грант в Лестършър, Англия, през 1920 г., когато тя е едва на 8 години. Момичето прави украса от памучна вата, за да имитира сняг, тъй като след Първата световна война играчките и багрите били трудно достижими.

Дороти съхранява дървото до смъртта си - през 2014 г. на 101-годишна възраст. Наследено е от нейната 84-годишна дъщеря Шърли.

"Историята на Дороти намери отклик сред хората", казва още Хансън. "Тя е обичала това дърво, колкото и просто да е то. То се е превърнало в част от семейните празници в продължение на десетилетия. Фактът, че е донесло толкова радост, сам по себе си е смиряващ. И ни напомня, че екстравагантността и излишъкът не са необходими, за да уловим духа на Коледа."

Бюджетни коледни подаръци от български производители

6 идеи за бюджетни коледни подаръци от български производители

Хем родно, хем евтино, хем полезно

А това съвсем не е първият подобен случай в историята на аукционната къща. През 1937 г. подобна коледна елха е закупена в Шотландия за около 8 цента, а е продадена за 190 долара на търг през 2019 г. Друга, намерена в английския град Дерби, достига цена от 533 долара през 2017 г., пише CNN.