Сред най-обсъжданите състезатели на Олимпийските игри в Париж това лято стана австралийката Рейчъл Гън, известна още като B-Girl Raygun. Тя се състезава в нововъведените на тазгодишните игри брейк танци при жените, като привлече вниманието със странното си изпълнение.

Подигравките, които отнесе австралийска състезателка на Олимпийските игри

Подигравките, които отнесе австралийска състезателка на Олимпийските игри

Брейк танците не са за всеки

Движенията ѝ бяха доста необичайни, включващи подскоци, извивки с тялото и пълзене по пода, като предизвикаха доста негативни реакции. Голяма част от потребителите в онлайн пространството не спестиха критиките си към състезателката, определяйки движенията ѝ като "смешни" и "нелепи". Друга част пък поставиха под въпрос как изобщо е стигнала до Олимпийските игри.

След края им самата Рейчъл Гън коментира изпълнението си, като сподели, че е знаела какви реакции ще получи и не е очаквала хората да разберат стила ѝ. В интервю за австралийското предаване The Project тя не скри, че критиките по нейн адрес са ѝ се отразили, но въпреки това се съсредоточава "върху положителните страни".

Брейк танцьорката обаче получи и подкрепа за опита си да бъде оригинална и да представи нещо различно. Дори и това наистина да е била идеята ѝ, изпълнението ѝ все пак не бе оценено от олимпийските съдии. В крайна сметка тя си тръгна от Париж не само без медал, но и без дори една спечелена точка, губейки с 18-0 и в трите кръга.

Златото, среброто и бронза отидоха съответно при представителките на Япония, Литва и Китай. Изненадващото е, че нито една от тях не е класирана в топ 10 на най-добрите брейк танцьорки. За сметка на това обаче, не кой да е, а именно австралийката Рейчъл Гън заема първото място.

37-годишната състезателка е обявена за номер едно в последната класация на World DanceSport Federation (WDSF). В изявление организацията пояснява, че класацията се актуализира на база на най-добрите четири представяния на всеки спортист от последните 12 месеца.

Освен това допълва, че олимпийските квалификации в Шанхай и Будапеща, както и самите игри в Париж, не са допринесли за резултата в ранглистата, поради ограничените квоти на спортистите. Ръководният орган припомня също, че събития, които традиционно носят точки при класирането, не са били проведени, за да могат състезателите да се съсредоточат изцяло върху подготовката за Олимпийските игри.

По думите на представители на организацията за настоящата класация трябва да се има предвид, че тя отразява по-нови резултати и че скоро ще претърпи промени след планираните през октомври Световни серии Breaking for Gold в Шанхай.

За да заеме Рейчъл Гън първата позиция в ранглистата на World DanceSport Federation, е взет предвид златният ѝ медал с резултат от 1000 точки, спечелен на 2023 WDSF Oceania Championships. Именно тази победа ѝ осигури и участието на Олимпийските игри в Париж.

Рейчъл Гън след Олимпийските игри - последиците от подигравките, които отнесе австралийска състезателка

Рейчъл Гън след Олимпийските игри - последиците от подигравките, които отнесе австралийска състезателка

По-сериозни, отколкото предполагахме

Макар обаче брейк танците да дебютираха на тазгодишните игри, те няма да бъдат част от предстоящите през 2028 г. в Лос Анджелис, припомня CNN.