Атлетката Ребека Чептегей, която представлява родната си Уганда, последно се състезава по време на Олимпийските игри в Париж. На женския маратон, който се проведе през 11 август, тя се класира на 44-то място.

Защо олимпийските пръстени върху Айфеловата кула предизвикаха спорове

Защо олимпийските пръстени върху Айфеловата кула предизвикаха спорове

Ще се промени ли обликът на символа на Париж

Три седмици след края на спортното събитие обаче първо стана ясно, че Ребека Чептегей е в болница и в критично състояние, след като е била залята с бензин и подпалена от предполагаемия си приятел Диксън Ндиема. По последна информация спортистката е починала, пише BBC.

"Двойката беше чута да се кара пред къщата си. По време на кавгата момчето бе видяно да излива течност върху жената, преди да я запали", разяснява началникът на полицията Джеремая Оле Косиом за инцидента.

Атлетката е постъпила в интензивно отделение. Получила е изгаряния на 75% от тялото си, включително и вътрешни изгаряния от вдишване. Приятелят ѝ също е бил приет в болница с изгаряния на 30% от тялото.

Предполага се, че той се е промъкнал в дома на Ребека Чептегей с петлитрова туба бензин, докато тя е била на църква. Когато се е върнала, я е залял с течността и я е запалил. Полицията е разбрала за случая от съседи, които са чули кавгата и са извадили двойката от пламъците. След това момчето и момичето са били откарани по спешност в болницата.

Тази ужасяваща новина идва по-малко от две години след смъртта на две известни спортистки от Кения, пишe Е! News. През октомври 2021 г. 25-годишната Агнес Тироп е била открита с прободни рани във врата. Основен заподозрян е нейният съпруг Ибрахим Ротич, който още на следващия месец е обвинен за убийството ѝ. Той обаче е отхвърлил обвиненията и все още чака делото си.

През април 2022 г. атлетката Дамарис Мутуа е била намерена удушена в жилище. И за нейното убийство основен заподозрян е приятелят ѝ Ескиндер Хайлемариам Фолие. Твърди се, че той е признал на свой приятел, че я е убил, преди да се укрие. След това е издирван от властите.

След този случай кенийската спортистка Мери Кейтани коментира гласно смъртта на атлетките. Според неотдавнашен доклад на Kenya Demographic Health Survey, 40% от жените в страната са преживели физическо или сексуално насилие от партньор поне веднъж през живота си.

Алесандро Осола - параолимпиецът, чиято загуба беше засенчена от друго събитие

Алесандро Осола - параолимпиецът, чиято загуба беше засенчена от друго събитие

Загуби медала, но си тръгна щастлив

"Слонът в стаята е насилието, основано на пола, което сега е широко разпространено сред спортистите. Призоваваме за съгласувани усилия за насърчаване на спортистките да бягат от малтретиране, което води до загуба на животи", казва тогава Мери Кейтани пред Nation.