От края на Олимпийските игри в Париж може и да изминаха вече две седмици, но успехите на българските спортисти все още ни държат развълнувани. Сред тях е и Кимия Ализаде.

Преброяване на медалите - спортистите с най-много медали от Игрите в Париж

Преброяване на медалите - спортистите с най-много медали от Игрите в Париж

Ето кои са били най-добрите

Иранско-българската състезателка по таекуондо се окичи с бронзов медал в категория до 57 килограма на игрите в Париж по-рано този месец. Това бяха трети олимпийски игри за нея, но първи като състезателка за България, припомня БНТ.

Първия си олимпийски медал, и то златен, печели на младежките олимпийски игри в Нанцзин преди десет години. След това през 2016 г. донася първо олимпийско отличие в историята на Иран при жените. А на игрите в Токио през 2020 г. се нарежда на пето място като част от отбора на бежанците.

Кимия Ализаде получава български паспорт през април тази година, а само месец по-късно грабва първо отличие за страната ни със златото на Евро 2024 в Белград, тогава в категорията до 62 килограма.

Освен със спортните си успехи обаче, таекуондистката може да се похвали и с това, че е сред най-популярните спортистки и жени, със своите над един милион последователи в Instagram. Кимия Ализаде също така е избрана от компанията за спортно облекло Nike за тяхно лице, а миналата година BBC я включват в списъка си със 100-те най-влиятелни личности в света, пише БТА.

Пътят на младата таекуондистка дотук обаче не е бил лесен. Тя започва да се занимава с бойни изкуства още на седемгодишна възраст, а на 13 години вече се състезава професионално за Иран и печели редица медали. През 2020 г. Кимия Ализаде бяга от родината си и започва да тренира в Европа като бежанец.

Повече за препятствията, през които е преминала, тя разказва пред престижното издание British Vogue.

"Трудностите и предизвикателствата в живота ми винаги са ме вдъхновявали да се боря и да им отвръщам. Чрез таекундото се научих да не се предавам", издава Кимия Ализаде.

А относно жените в спорта, техните права и гордостта да ги отстоява, тя споделя:

Британката Роуз Харви, която завърши олимпийския маратон със счупен крак

Британката Роуз Харви, която завърши олимпийския маратон със счупен крак

А след 3 седмици ще се омъжи с патерици

"Имах този шанс да отстоявам правата на жените, особено на жените в Иран. Можех да представям всички бежанци по света. Това беше чест за мен. Прекрасно е да видиш млади момичета с различно минало да се състезават. Мисля, че е важно жените да бъдат представени във всички области. Това им дава надежда, че те ще получат равни възможности, ще могат да се развият в бъдеще и да постигнат целите и мечтите си."