Брейк танците се състезаваха на Олимпийски игри за първи път преди около месец в Париж. И това може да е еднократно, тъй като за момента не са планирани в олимпийската програма за Лос Анджелис през 2028 г. или за Бризбейн, Австралия през 2032 г.

След жестоко нападение от приятеля си - почина олимпийката Ребека Чептегей

След жестоко нападение от приятеля си - почина олимпийката Ребека Чептегей

Ребека Чептегей e поредната жертва на домашно насилие

Едно от най-обсъжданите изпълнения тогава се оказа това на австралийката Рейчъл Гън, която се състезаваше под името Рейгън в категорията за жени срещу представителки на САЩ, Литва и Франция.

37-годишната Гън избра доста необичайни движения, които не напомняха особено онези, които сме свикнали да виждаме при брейк танците. Изпълнението получи точно нула точки от съдиите, затова стана "вирусно" в социалните мрежи, като някои публикации също поставяха под съмнение процеса на олимпийските квалификации.

Снимка 681500

Източник: GettyImages

Сега в телевизионно интервю за The Project по австралийския Channel 10 тя разказва как е била преследвана от камери по парижките улици и как се е справила с цялата обществена реакция на нейното изпълнение.

"Това беше наистина диво", разказва тя. "Хората ме преследваха и не знаех какво да направя? Това наистина ме накара да изпадна в паника. Бях нервна да бъда на публично място. Беше доста изнервящо за известно време."

Тя се извинява за суматохата, която е създала, но отново защитава представянето си, като казва, че е благодарна за подкрепата на другите в спорта.

Снимка 681499

Източник: GettyImages

"Наистина е тъжно да чувам тези критики", казва Рейчъл Гън. "Много съжалявам за реакцията, която общността преживя, но не мога да контролирам как хората реагират. Енергията, които имаха обаче, беше доста тревожна. Приех много сериозно участието си. Натоварих се с подготовката си за Олимпиадата и дадох всичко от себе си, наистина."

Междувременно от AFP припомнят как спортистката се е защитила за класирането си в Париж.

"Спечелих шампионата на Океания. Това беше директна квалификация", разказва Гън, като допълва, че е имало девет съдии, всички от чужбина.

Снимка 681498

Източник: GettyImages

"Знаех, че шансовете ми са малки, но бях длъжна да опитам", категорична е Рейчъл, която смята, че хората не разбират брейк танците и просто са били ядосани за представянето.

"Теориите на конспирацията бяха просто ужасни и това беше наистина разстройващо. Докара ми дори паник атаки. Хората сега атакуват нашата репутация и нашата почтеност - нито едно от тях не се основава на факти."

Подигравките, които отнесе австралийска състезателка на Олимпийските игри

Подигравките, които отнесе австралийска състезателка на Олимпийските игри

Брейк танците не са за всеки

Рейчъл Гън казва, че месец по-късно тя все още се опитва да се справи с критиките с известна помощ от терапевта си.