Всеки знае, че Айфеловата кула е най-разпознаваемият символ на френската столица. Известен факт е, че решетъчната кула от ковано желязо е построена през 1889 г. за Световното изложение, но първоначално е била силно критикувана от парижки художници и интелектуалци. А сега отново е в центъра на разгорещени дебати.

Айфеловата кула, електричеството, енергийната криза и защо символът на Париж ще угасва по-рано от обичайното

Айфеловата кула вече няма да изглежда така

Промените, на които се режи кметът на Париж

Този път обаче те са свързани с олимпийските пръстени, които бяха монтирани върху Айфеловата кула преди откриването на Олимпийските игри в Париж.

Очакваше се емблемата на спортното събитие да бъде свалена след церемонията по закриването на Параолимпийските игри на 8 септември, но кметицата на френската столица Ан Идалго е решила да я остави и след това.

"Решението зависи от мен и имам съгласието на МОК. Така че да, те (пръстените - бел. авт.) ще останат на Айфеловата кула", са били думите ѝ пред вестник Ouest-France, цитирани от BBC.

Снимка 681054

Източник: GettyImages

Изявлението ѝ обаче е предизвикало разгорещен дебат, след като една част от французите са подкрепили този ход, но според друга това е лоша идея.

Тъй като петте олимпийски кръга, които са широки 29 метра и високи 15 метра, тежат цели 30 тона, кметица е уточнила, че е предвидено да бъдат заменени с по-леко тяхно копие. Решението да запази символа върху Айфеловата кула тя е обяснила с това, "французите отново са се влюбили в Париж" по време на игрите и иска "този празничен дух да остане".

Снимка 681055

Източник: GettyImages

Някои парижани явно са на същото мнение. Местна жителка изтъква красотата на кулата и добавя, че "пръстените добавят цвят". Според други парижани обаче това е "наистина лоша идея" и историческият паметник не бива да е оскверняван. Потребител на социалната мрежа X пък казва, че кметицата е трябвало да се консултира със столичани, преди да вземе решението си.

Какви са произходът и значението на олимпийските пръстени

Какви са произходът и значението на олимпийските пръстени

Историята на символа ни отвежда във Франция

Ан Идалго, която управлява града от 2014 г. насам, е позната и с други свои смели и понякога противоречиви изказвания и действия. Едно от последните е точно преди Олимпийските игри в Париж. Тогава тя и няколко служители влизат в Сена, за да докажат, че реката е безопасна за плуване. В крайна сметка обаче няколко от състезанията по триатлон се наложи да бъдат отложени с един ден заради лошото качество на водата.