Атлетката Ребека Чептегей, която представлява Уганда на Олимпийските игри в Париж, почина миналия четвъртък. Лекарите не са успели да се преборят за живота ѝ и тя е издъхнала от изгарянията, получени по време на нападението ѝ четири дни по-рано.

След жестоко нападение от приятеля си - почина олимпийката Ребека Чептегей

След жестоко нападение от приятеля си - почина олимпийката Ребека Чептегей

Ребека Чептегей e поредната жертва на домашно насилие

Нейният нападател - бившият ѝ приятел Диксън Ндиема, също е починал от изгарянията си в понеделник, 9 август вечерта, пише BBC. След нападението той също е бил приет в интензивното отделение на кенийска болница, с повече от 30% изгаряния по тялото.

За трагичния случай се твърди, че е започнал със засада, която бившият партньор на атлетката ѝ е устроил. Той се е промъкнал в дома ѝ и я е причакал да се прибере у дома след църква, след което я е залял с бензин и запалил. Твърди се, че причината за нападението е конфликт между двамата за земя в северозападна Кения, където Ребека Чептегей живее и тренира.

Преди олимпийката да повика за помощ, съседи казват, че са чули писъци. При нападението, докато се е прицелвал към нея, нападателят ѝ Диксън Ндиема също се е опръскал с горивото и в последствие се е запалил от пламъците.

Бившият на атлетката трябваше да бъде изправен пред съда, тъй като според полицията смъртта ѝ се счита за убийство и именно той е бил посочен като основен заподозрян.

Случаят с Ребека Чептегей шокира целия свят. 33-годишната спортистка е третата, убита в Кения само през последните три години, като партньорите на жените са сочени като главни заподозрени от полицията. През 2021 г. световната рекордьорка Агнес Тироп беше намушкана до смърт, а шест месеца по-късно Дамарис Мутуа беше удушена.

Да те дисквалифицират заради човещина - как Елена Конгост се размина с медала

Да те дисквалифицират заради човещина - как Елена Конгост се размина с медала

Трябва ли правилата да се нарушават в някои случаи

Нападенията срещу жени се превърнаха в основен проблем в Кения. Според национално проучване през 2022 г. поне 34% от жените са признали за преживяно физическо насилие.