Хосе Андрес е роден през 1969 г. в Испания. Започва работа в ресторант на 21. След няколко години успява да осъществи американската си мечта и попада в испански ресторант във Вашингтон.

Две десетилетия по-късно го намираме и в класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности на света. Собственик е на над 30 ресторанта в САЩ, кулинарен посланик на ООН и съветник по храната в Белия дом. 

За Андрес добрият шеф готвач е този, който успява бързо и лесно да се приспособи към непредвидени обстоятелства. Неговото мото е - спри да планираш и започни да готвиш

Снимка 474200

Източник: Facebook / TIME

Според испанеца, готвачите имат специална подготовка, с която могат да отговарят на трагедиите. И тя идва от факта, че всяка кухня е хаос, но те успяват лесно да се адаптират към него и дори да го контролират.

В последните години се отдава напълно на идеята да промени света чрез изкуството на готвенето. От 2010 досега попада на множество критични точки по целия свят - места след урагани, земетресения и циклони. И там прави това, което умее най-добре - приготвя вкусна храна за нуждаещите се.

Андрес е и създател на неправителствената организация World Central Kitchen. Тя осигурява три милиона ястия само за жителите на Пуерто Рико след урагана Мария. А на готвача носи номинация за Нобелова награда за мир.

Снимка 474230

Източник: Facebook / World Central Kitchen

В своите хуманитарни мисии в 13 страни той приготвя и дарява общо над 14 милиона менюто с помощта на над 64 хиляди доброволци. Последната е в районите в Австралия, засегнати от огромните горски пожари.

А неговата следваща задача е да влезе в системата, която може да спре световния глад. Испанецът въобще не се интересува, че хората го смятат за луд. Той има план да осигури прясно приготвена храна на близо три милиарда души по света, които използват дърва и въглища, за да си я приготвят. За целта трябва да им се осигури достъп до природен газ.

В този момент обаче Андрес има нова мисия, която не търпи отлагане - пандемията от COVID-19 и ефектът от нея. Досега неправителствената организация се е занимавала с осигуряване на храна само на конкретни места, засегнати от бедствия, но сега целият свят има нужда от помощ.

Снимка 474232

Източник: Facebook / World Central Kitchen

Първите стъпки, които испанецът и World Central Kitchen правят, е да готвят в най-бедните квартали на Ню Йорк. Но неговата кухня е нещо много повече от благотворителна и доброволческа организация - тя представя правилния модел на поведение в кризи - пъргаво, уверено и инициативно. Точно от това имат нужда хората сега.

И така готвачът и неговият екип се оказват в импровизиран палатков лагер на пристанището, на което акостира круизния кораб Grand Princess. Поставени под карантина заради коронавируса и оставени без никакви грижи от властите, пасажерите и екипажът получават прясно приготвена храна всеки ден. Същото се случва и дни по-рано с друг кораб - Diamond Princess.

Снимка 474231

Източник: Facebook / World Central Kitchen

Според Андрес, най-силното оръжие, което притежава както той, така и всички ние, е емпатията. И именно нея не бива да се притесняваме да използваме точно сега. 

В сътрудничество с редица местни ресторанти, които сега са затворени, испанският шеф готвач успява да осигури десетки хиляди хранения на хора от най-бедните квартали в редица американски градове.

Снимка 474228

Източник: Facebook / World Central Kitchen

Готви се ежедневно и за лекарите на първа линия и социалните работници предимно в най-засегнатия от коронавируса град - Ню Йорк. Защото сам не може да бъде навсякъде, но с работа в екип справянето с кризата е възможно.