Когато правим домашни десерти, в повечето случаи залагаме на семпли, изпитани рецепти. Но както повелява неписаното правило в кулинарията, обикновено именно простичките, но добре приготвени ястия с качествени съставки, са и най-запомнящите се.
Когато обаче искаме да придадем на един обикновен десерт по-сложен вкус и интригуваща текстура, може да го направим съвсем лесно и почти без усилие, като го гарнираме с карамелен сос.
Неговото приложение далеч надхвърля рецептата за крем-карамел, а богатия му вкус и кремообразна текстура се съчетават перфектно с различни десерти, като например сладолед, ябълков пай и дори чийзкейк. Можем да го използваме също за приготвянето на сладки пуканки и ябълков чипс, в случай че искаме да приготвим по-здравословно лакомство за похапване у дома.

Източник: iStock
Заслужава си да направим домашен карамелен сос, тъй като той издига всеки десерт на друго ниво и го превръща в още по-голяма наслада. Освен това е изключително лесен за приготвяне, изисква само няколко минути и три основни съставки. А ето и каква е рецептата на All Recipes.
Какво ни трябва
- 1 ч. кафява захар
- ½ ч. масло
- ¼ ч. прясно мляко
Какво ги правим
В тенджера слагаме кафявата захар, маслото и млякото, които оставяме да заврят на среден огън. Готвим, докато сместа се сгъсти, за около една-две минути. След това сваляме от котлона. Оставяме карамеления сос да се охлади леко преди да го сервираме заедно с избрания от нас десерт.

Източник: iStock
Съхраняваме в хладилник до три седмици след приготвяне. Добре е да имаме предвид, че след като се охлади напълно, карамеленият сос се втвърдява. За да го направим отново течен, е достатъчно да го загреем в микровълновата за 15-30 секунди.
Вариации на карамелен сос
Разбира се, класическата рецепта за карамелен сос търпи вариации, с които можем да му придадем още по-интересен вкус. Ето три такива примера:
- Солен карамел, който правим, като добавим щипка едра сол.
- Ванилов карамелен сос, който подсилва вкуса на карамела с малко ванилов екстракт.
- Карамелен сос с кафе, за който ни трябва 1 ч. л. разтворимо еспресо на прах, което да добавим в млякото.