Днешният 1 октомври е ден, изпълнен с много празници, които се отбелязват по цял свят. А един от тях е Международният ден на кафето.
На тази дата си заслужава не само да се поглезим с чаша качествено кафе, но и да оценим труда на фермерите, пекарите и баристите, без които не бихме могли да се насладим на перфектно приготвена напитка.
Кафе културата по света, но вече и у нас, се е разраснала много през последните години. Научаваме и прилагаме в действие нови методи за приготвяне на кафе, опознаваме различни видове кафе според произхода им чрез предлагането на т. нар. специални кафета, и дори възприемаме различни навици, по които го консумираме.
Правилото 80/20 и приложението му в кафе културата
И като говорим за всички аспекти от кафе културата, няма как да не споменем и едно вероятно добре известно сред ценителите на напитката "правило". А именно правилото 80/20.
То е известно още като Pareto Principle, което само по себе си е концепция, възникнала в сферите на икономиката и бизнеса. С течение на времето обаче тя е намерила своето място в различни аспекти на живота, дори и в начина, по който консумираме кафето.

Източник: iStock
В кафе културата правилото 80/20 предполага, че консумацията на кофеиновата напитка трябва да носи удоволствие, но и да бъде балансирана и умерена, като залагаме на качество пред количеството. Ето и няколко по-известни интерпретации на този метод спрямо кафето.
- За здравословен баланс
Ако в 80% от времето пием чисто кафе, с минимално количество захар и без изкуствени подсладители, а в останалите 20% - напитки с различни вкусове или добавени сиропи, като например карамелено лате, мока или студено кафе с бита сметана, то значи постигаме здравословния баланс, който предполага правилото.
- За качеството на приготвяне
Според някои баристи фокусът върху кафето трябва да е 80% върху качеството на зърната и 20% върху техниката на приготвяне. Това предполага, че дори и ако методът ни на приготвяне не е идеалния, висококачествените кафени зърна ще ни гарантират по-добър вкус на кафето, пише NDTV Food.

Източник: iStock
- За насладата от кафето като преживяване
В този случай методът се свързва с насладата от консумацията на кафе като осъзнато преживяване. Това предполага 80% умереност и 20% удоволствие, така че ежедневният ни навик за пиене на кафе да бъде повече наслада и преживяване, вместо да се превръща в зависимост.
Каква е ролята на правилото 80/20 в кафе културата
Идеята за прилагането на този метод е да насърчи балансирания начин на живот и умерената консумация на кафе. Основен принцип е да даваме приоритет на качеството пред количеството.
За предпочитане е да купуваме висококачествени кафе зърна и прясно изпечено кафе, което в идеалния случай мелим непосредствено преди консумация. Добре е да пием предимно чисто кафе или с мляко, но по-рядко с добавени сиропи.
С приготвянето му можем да експериментираме и у дома, където освен често предпочитаната еспресо машина, можем да използваме също френска преса, аеропреса или да се насладим на филтърно кафе.