Малко култури бранят хилядолетните си традиции така, както японската. Ритуалите са особено важни при храната и се спазват без значение дали се храниш у дома или в изискан ресторант в Киото.
Повечето правила за етиката целят да покажат уважение към домакина, храната и останалите на масата. Ето някои от основните - и особено любопитни - от тях.
Подреждане и седене
Традиционното японците се хранят седнали върху рогозка, наречена татами, обикновено в поза с крака прибрани под тялото. Мъжете могат да седят с кръстосани крака, а жените - с краката сгънати от едната страна на тялото. Почетното място е срещу домакина, далеч от вратата - то се отрежда за най-важния гост.

Източник: iStock
Винаги ползваме поставката за клечки
Правила за използване на клечки за хранене
Не бива да повдигаме храната над устата си - това се счита за неучтиво.
Не оставяме клечките си върху купата - ако няма специална поставка за тях, използваме опаковката им или края на подноса да ги подпрем.
Никога не ги забиваме в храната- това се възприема като агресивно и невъзпитано.

Източник: iStock
Падаща храна не се пипа с ръка
Как се ядат супи и нудли
Твърдите части на супите като рамен например се ядат с клечки, а бульонът се отпива директно от купата, подобно на чай.
Сърбането е позволено, дори насърчавано! Така показваме, че харесваме храната и същевременно охлаждаме нудлите.

Източник: iStock
Определено бихме сърбали от този рамен
Какво да избягваме
Не взимаме падаща храна с ръка - това се смята за лоши обноски.
Не наливаме прекалено много соев сос, важно е да имаме мярка и да не разхищаваме.

Източник: iStock
Подреждаме подноса, както са ни го сервирали
В края на храненето
Връщаме всичко в първоначалния вид: поставяме капачето на купата, връщаме клечките върху поднложката им - това е знак на уважение.
Обикновено човекът, който е отправил поканата, плаща за храната. Бакшиши почти не се дават, като 10% е напълно достатъчно, ако все пак го направим, съветват Nomiya Restaurant.
Hmmm
на 16.07.2025 в 07:01:20 #1Традиционно японците ядат ... седнали на стол и маса. Също в непринудена обстановка си слагат пръчките върху купата (включително в ресторант ако не е изискан, но да не е възпитано по принцип). В същото време не са казани други аспекти, които се спазват на 100% Като например всяко ядене започва с поздрава "итадакимас" и завършва с "гочисоу сама дешта" - нещо от сорта на "добър апетит" и "благодаря за гощавката"! Това се прави независимо от обстановката и мястото! Друго важно е, че не се яде в движение - или не е прието. Не се яде в градски влак (в шинкансен или влак с купе може). Не се маха и не се сочи с пръчките за ядене! Не се секнеш на масата пред всички! Не се говори с пълна уста и когато ти говорят слушаш, а не ядеш - това по-скоро във формални събирания. Показват учтивост, че те слушат с цялото си внимание. И най-важното - храната се яде веднага след сервирането, за да е вкуса и текстурата както е предвидил готвача. Особено важи за нудълите, които като поседят омекват или се "разтягат" по техни думи. Яде се горещо като се сърба задължително. За нас чужденците отнема време да свикнем!