Когато времето навън застудее и вирусите започват да ни дебнат зад ъгъла, веднага се сещаме за един верен съюзник в борбата с тях - чесъна. Но той е незаменим и в кухнята, и то по всяко време на годината, защото има вкусови качества, които няма как да постигнем с друга добавка към ястията. Особено ако знаем как да го използваме правилно.
Най-често чесънът е част от зеленчуков микс, който използваме за едно и друго ястие. Въпросните зеленчуци задушваме в малко мазнина, преди да пристъпим към следващата стъпка. И тук е много важно да не правим грешката да слагаме първо чесъна, защото той изгаря много бързо и придобива горчив вкус.
Най-добре е да го добавим накрая - така ще се задуши в карамелизирания сок от другите зеленчуци, ще остане свеж и ще запазим вкусовите му качества. Може да си приготвим и инфузия, при която добавяме по-голямо количество олио или маслиново масло, чесън и различни билки по наш вкус или чили и оставяме на съвсем лек огън да попие всички вкусове.

Източник: iStock
Един от начините да вземем максимум от вкуса му
В повечето случаи или режем чесъна с нож, или използваме преса. Е, вторият вариант е по-удачен, за да освободим вкуса му максимално. Може също така и да го смачкаме с острието на ножа. А ако искаме да усещаме присъствието на чесъна в ястието, което приготвяме, да го нарежем на шайби си остава правилният избор.
По-малките парчета отделят по-наситен вкус и се готвят по-бързо, докато по-големите парчета ни дават по-сладникав и мек вкус и могат да издържат на по-дълго време за готвене. Ценен съвет и е след като вече е преминал необходимата термична обработка, да оставим чесъна да си "почине" за десетина минути, за да отдели своите ензими и да постигнем най-добрия вкус.

Източник: iStock
Трябва да сме много внимателни, когато пържим чесън
А ако сме истински любители на чесъна, може не само да го добавяме към различни ястия, а да превърнем и него в ястие. Рецептата за печен чесън е много бърза и лесна - взимаме цяла глава, отрязваме краищата от едната страна, за да се покажат скилидките, след което слагаме малко маслиново масло и завиваме с алуминиево фолио. Печем на около 180 градуса за 40-60 минути, обяснява Love and lemons.
Полученият печен чесън има мек, богат и леко сладникав вкус. Той е крехък и лесно се превръща в кремообразна паста. Може да му намерим различни приложения - в дипове, сосове за пасти, супи и дори картофено пюре или пък намазан върху парче от любимата ни пица.