Миналата седмица Доналд Тръмп изненада целия свят с предположението си дали не може да се инжектира дезинфектант на заразени с коронавирус с цел лечение. Освен това, на официален брифинг в Белия дом бяха изтъкнати евентуалните ползи от поглъщането на белина и антибактериални препарати.

Доналд Тръмп, коронавирусът и инжектирането на дезинфектант

Доналд Тръмп и инжектирането на дезинфектант

Безумният план на президенат срещу пандемията

И докато на повечето от нас всичко това ни звучи откровено налудничаво, а учените побързаха да предупредят, че е и много опасно, не липсват и хора, които взеха препоръките на американския президент на сериозно.

След изказването на Тръмп в САЩ са се увеличили случаите на хора, погълнали дезинфектант, белина или друг почистващ препарат. 18 часа след брифинга в Белия дом те са над 30 души само в Ню Йорк.

Снимка 477323

Източник: GettyImages

Хиляди пък са били обажданията на откритата гореща линия за коронавируса с питане дали наистина тези препарати могат да имат действие върху заразата, ако се приемат вътрешно. Така "саркастичното" изказване на Тръмп се превърна в застрашаващо за малцината, които му вярват сляпо.

Очаквано, социалните мрежи не пощадиха американския президент. Първи бяха някои производители на дезинфектанти и белина, които по забавен, но категоричен начин припомниха на своите потребители, че препаратите са за всичко друго, но не и за поглъщане, защото са токсични, пише Guardian.

Някои се пошегуваха, че пиенето на белина може да отърве коронавируса от тялото, което обитава, а не обратното

В резултат на широкия отзвук Доналд Тръмп отмени съботния си брифинг, а Белият дом обмисля сериозно възможността срещите с медиите да бъдат прекратени като редовна практика, защото са голям удар по рейтинга на президента.