Неведнъж Доналд Тръмп ни е изненадвал с неуместните си изказвания. Но сега, когато стотици умират всеки ден в САЩ от COVID-19 и от него се очаква адекватна реакция, той успя направо да надмине себе си.

Вчера, 23 април, на редовния брифинг в Белия дом бяха представени резултатите от независимо проучване, проведено от правителството с участието на група специалисти. Те също присъстваха, за да представят постигнатите теоретични изводи.

Според първия, слънчевата светлина и топлина може и да може да унищожи коронавируса. Тръмп и преди е заявявал, че се надява покачването на температурите да помогне в борбата със заразата, въпреки че СЗО отдавна отрекоха подобна връзка.

Коронавирусът, топлото време и убива ли наистина COVID-19

Умира ли коронавирусът при топло време

Митове и факти

Изследователите, които застанаха до президента по време на брифинга, също заявиха, че нямат потвърждение на възможността COVID-19 да се лекува със слънце.

Тогава дойде и следващото предложение - атакуването му със силна UV или друга светлина. Тук отново му бе отговорено с колебания, а президентът заръча да се направят необходимите допълнителни проучвания.

Снимка 476994

Източник: GettyImages

Но най-голямата изненада дойде с твърдението, че белината може да убие коронавируса в слюнката и секрета от дихателните пътища за пет минути, а изопропиловият алкохол може да се справи дори и по-бързо. 

И така Тръмп се обърна към доверените си учени и ги попита дали не може да се измисли нещо по въпроса, като например инжектирането на дезинфектант. А след това шеговито допълни, че все пак не е лекар...

Предложенията на американския президент и безумното му търсене на магически лек за COVID-19 бяха широко разкритикувани от медицинската и научна общност в САЩ. Всички теории, които той нареди да бъдат допълнително проучени, отдавна са отхвърлени като възможни, пише BBC.

Снимка 476995

Източник: GettyImages

А идеята за вътрешно прилагане на белина или спирт с концентрация 60-70% е просто без коментар. Дори външната им употреба води до увреждания върху кожата, очите и дихателните пътища. Ако говорим за попадане в тялото им пък, тогава ефектът е токсичен и вероятно смъртоносен.

Тръмп бе обвинен не само в отчаяно търсене на бързо решение на кризата, която очевидно е извън контрол, но и в сериозна и вредна дезинформация на обществото. А ние се чудим с какво ли още може да ни изненада...