От смъртта на Брус Лий изминаха вече почти 50 години. Актьорът, известен и с уменията си по бойни изкуства, почина внезапно на 20 юли 1973 г. на едва 32-годишна възраст. Още тогава имаше много спекулации около смъртта му, а причината се смяташе, че е мозъчен оток.

Шанън Лий, Брус Лий, паметта на баща й и "Имало едно време в Холивуд"

Защо дъщерята на Брус Лий мрази Тарантино

От какво е възмутена Шанън Лий

Сега, почти половин век по-късно, се появява нова версия, според която смъртта на Брус Лий е причинена от неспособността на бъбреците му да отделят излишната вода.

За да се стигне до това заключение група бъбречни специалисти в Испания правят проучване, което е вече публикувано. Според авторите на изследователската статия актьорът е притежавал "множество рискови фактори за хипонатриемия". Това означава, че той е имал необичайно ниска концентрация на натрий в кръвта.

Известно е още от преди, че Брус Лий постоянно е приемал течности, употребявал е марихуана (която увеличава жаждата) и са документирани други фактори, които може да са попречили на функцията на бъбреците му. Сред тези фактори са лекарства, пиене на алкохол, както и травми на бъбреците.

"Предполагаме, че Брус Лий е починал от специфична форма на бъбречна дисфункция: неспособността да отделя достатъчно вода, за да поддържа водната хомеостаза... Това може да доведе до хипонатриемия, мозъчен оток и смърт в рамките на часове, ако излишният прием на вода не е следван от отделянето ѝ в урината.

Като се има предвид, че хипонатриемията е честа (среща се при до 40 процента от хоспитализираните лица) и може да причини смърт поради прекомерно приемане на вода дори при млади и здрави хора, има нужда от по-широко разпространение на концепцията, че прекомерният прием на вода може да убие", пише в изследователската статия.

Шанън Лий, Куентин Тарантино, Брус Лий  и неуважението в "Имало едно време в Холивуд"

Тарантино отвръща на "удара"

Режисьорът срещу дъщерята на Брус Лий

Според проучването Брус Лий не е консумирал чак толкова голямо количество вода. Бъбреците му обаче най-вероятно не са били в състояние да се справят дори и с нормални количества течност, пише Variety.