Да си хапнем няколко парчета шоколад е една от малките сладости в живота, от които не се лишаваме дори пред чувството за вина, че може да не сме в най-добрата си форма за лятото. Но, оказва се, сме изправени пред реалния риск производството на сладкото изкушение да спадне драстично и то да стане дефицитна стока.

Натуралният шоколад и ползите за регулиране на кръвното налягане

Още една причина да хапваме натурален шоколад

Вкусно и много полезно

Проблемът идва от какаовите насаждения, все по-голяма част от които е засегната от опасен вирус. Той се разпространява бързо чрез малки брашнести червеи, които ядат листата, пъпките и цветовете на дърветата. Това намалява сериозно крайната реколта, която е основната суровина за производството на шоколад.

Друга проблем е, че пестицидите се оказват неефективни срещу вируса по насажденията, което кара земеделците да използват друг възможен вариант да спасят незаразените - чрез изрязване и премахване на засегнатите.

Снимка 662717

Източник: iStock

Съществуват и ваксини срещу брашнения червей, но те са доста скъпи и финансово недостъпни за по-голяма част от производители на какао. В момента се разработва стратегия за позиционирне на ваксинираните дървета през конкретно разстояние, за да се спре разпространението на заразата.

Около половината от производството на шоколад е в страните, в които се намират и най-големите какаови насаждения - тези от Западна Африка, Кот д'Ивоар и Гана.

Снимка 662718

Източник: iStock

В момента в Гана се наблюдава между 15 и 20% загуба на реколтата и за последните години каковите дървета са намалели с над 254 милиона какаови дървета, пише Science Daily.

Черен шоколад срещу млечен шоколад - кой да изберем (ползите и вредите за здравето)

С какво може да ни навреди черният шоколад

За какво да внимаваме и кога да изберем млечния шоколад

Очевидно притеснителната тенденция няма да може да бъде стопирана изведнъж, но са необходими адекватни и навременни мерки, както и подкрепа за отглеждащите какао, за да не се превърне съвсем скоро блокчето шоколад в истинско съкровище. И без това всички вече забелязахме непрекъснатото повишение в цената му.