Хората, които не се опитват да изключат месото и животинските продукти от менюто си, обикновено не се свенят често да похапват добре приготвени сочни стекове.

Сода за хляб - съставката, с която можем да направим най-крехкото месо

Как да направим месото най-крехко

С една съставка, която всяко домакинство има

Вече сме обръщали внимание на това как можем да ги направим още по-вкусни и крехки и какви грешки не бива да допускаме при приготвянето им.

Сега обаче ще се фокусираме върху друг важен детайл от процеса по приготвянето на стек и сурово месо като цяло. Много често сме виждали как нашите родители или баби неизменно измиват месото преди да пристъпят към неговото овкусяване и приготвяне.

Снимка 593673

Източник: iStock

Вероятно ние сами също го правим, но се оказва, че не само не е необходимо, но може да е вредно. От Better Homes & Gardens са се допитали до Мередит Каротърс, която е специалист по безопасност на храните към United States Department of Agriculture (USDA).

Според нея, точно както е с пилешкото, пуешкото месо или което и да било сурово месо - не е необходимо да го измиваме преди готвене. Всъщност измиването може само да увеличи риска от разпръскването на бактериите в месните сокове по други храни, прибори и повърхности в кухнята. А това може да доведе до някои неприятни болести, причинени от храна.

Снимка 662585

Източник: iStock

"Кръстосаното замърсяване е прехвърлянето на вредни бактерии от една храна към други храни, дъски за рязане и прибори и това се случва, когато с тях не се борави правилно", казва още Каротърс. Според експерта, това най-често се случва при работа със сурово месо, птиче месо, яйца и дори морски дарове.

"Така че дръжте тези храни и техните сокове далеч от вече сготвени или готови за консумация храни и пресни продукти." От Европейския парламент също съветват да разделяме суровото месо, яйцата и морските дарове от готови за консумация храни.

От сайта на USDA пък става ясно, че в днешно време месото се почиства по време на обработката му и не е необходимо допълнително измиване от наша страна.

Сода за хляб и оцет - как да измиваме правилно плодовете и зеленчуците с тях

Сода за хляб и оцет - как да измиваме правилно плодовете и зеленчуците с тях

Ето какво трябва да знаем

Ако все пак сме убедени, че трябва да измием месото или стека преди приготвяне, то след това е хубаво да почистим добре мивката, дъските и околните повърхности. Като Мередит Каротърс дори съветва да използваме дезинфектант, за да сме сигурни, че няма да пренесем бактерии по други храни.