Зимните спортове са отличен начин да раздвижим и тонизираме тялото си през месеците, които най-често са изпълнени с доста лежане на топло и обилно хапване. За много от нас обаче ските изглеждат прекалено трудно начинание, изискващо безброй падания и часове практика. Това, разбира се, е разсъждение най-вече базирано на страх и мързел, което няма много общо с реалността, твърдят опитни скиори.

Проблемът с падането

Много хора отказват да се качат на ските при самата мисъл, че могат да паднат и да се наранят сериозно. Въпреки че подобен риск съществува, той е налице и когато вървим по замръзнали тротоари и улици, но това не ни спира да излизаме през зимата.

Снимка 333787

Източник: iStock

Падането по време на ски, особено при начинаещите, е по-скоро част от забавлението. Скоростта, с която падаме, е твърде малка, за да се получат сериозни травми или неприятни синини. Разбирачите съветват да подходим към процеса като към детска игра, която е съпътствана от много смях и приятно настроение. Тази гледна точка би освободила човек от инстинктивното сковаване на тялото и значително би ускорила процеса на учене.

Години практика

Противно на всеобщото вярване, ските не са спорт, който изисква години практика, за да му се насладим. Според специалисти в областта, човек се нуждае от едва три часа работа с учител, за да получи увереност и знания, достатъчни за да започне да трупа опит сам.

Снимка 333789

Източник: iStock

Удоволствието от скоростта и спускането е налице, независимо дали се пускаме по полегатите детски писти, или по така наречените "стени".

Няколко думи за мотивация

Ските са отличен начин да се потопим в природата, да се любуваме на пищни гледки от високо и да завържем нови приятелства, докато чакаме лифта. Ефектите върху тялото и физиката ни са повече от позитивни, тъй като се засягат мускулни групи от главата до петите.

Снимка 333788

Източник: iStock

Ските са особено добър начин да развием здрави крака и седалищни мускули, вместо да прекарваме часове наред в задушния фитнес, правейки клекове с щанга. Гърбът и раменете също получават здравословна доза натоварване, а накрая на деня тялото се чувства по-тонизирано и заредено с кислород от всякога.