ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 35 минути
  • Режисьор и сценарист: Павел Веснаков
  • Оператор: Орлин Руевски
  • В главните роли: Юлиан Вергов, Васил Банов, Герасим Георгев-Геро, Елена Телбис, Меглена Караламбова
  • С какво да се подготвим: "Влакове", "Парафиненият принц", "Чест" и "Зевс"

Ако сме гледали поне един от късометражните филми на Павел Веснаков, значи знаем какво да очакваме от дебютния му пълнометражен, защото "Уроци по немски" е нещо като завършекът на тези кратки, но пропити с толкова дълбочина семейни истории. Не само като стил и естетика, но и като начин на снимане и разказване на сюжета.

"Уроци по немски" обаче извървява много дълъг и изпълнен с трудности път. Цели четири години минават от замисъла (2010 г.) до написването на сценария (2014 г.) и още пет до реализацията на заснемането (2019 г.). А след това (по ред причини) - още четири, докато най-накрая стигне до среща с широката публика на големия екран.

Това обаче не му пречи вече да има спечелени няколко награди. "Уроци по немски" прави своята фестивална премиера на 42-рия международен филмов фестивал в Кайро през 2020 г., където Юлиан Вергов получава награда за най-добра мъжка роля.

“Уроци по немски” с Юлиан Вергов е дебютният пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков

Юлиан Вергов между любовта и насилието в “Уроци по немски”

Актьорът отново е в ролята на “лошото момче”

С филма Вергов взима награда за най-добър актьор, а Павел Г. Веснаков - за режисура на 39-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза" през 2021 г. Същата година на 25-ия София Филм Фест "Уроци по немски" грабва и специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕСИ.

Снимка 654442

Източник: 8pm

През 2022 г. на наградите на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" 2022 г. получава отличие за най-добър игрален филм и за най-добра главна мъжка роля.

"Уроци по немски" разказва историята на осъденият с условна присъда за побой Никола (Юлиан Вергов), който работи и живее в България, но подтикван от настоящата си по-млада половинка (Елена Телбис) решава да замине за Германия, където да започне на чисто и да се отърве от неприятното минало.

Снимка 654440

Източник: 8pm

Преди да замине обаче, разкъсван от съмнения дали изобщо си струва, той с мъка се сбогува с най-близките си - със своите възрастни разделени родители (Меглена Караламбова и Васил Банов), бившата си съпруга (Стефка Янорова), децата си (Огнян Павлов-Fyre, Ема Духовникова (дъщеря на Теодора Духовникова). Всяка среща, всеки разговор с близките му е пропит с толкова много болка, любов, недоизречени чувства и истини.

Виждаме как в опит да поправи стари грешки и да обърне нова страница Никола преосмисля живота си. Ставаме част от последните му няколко дни в България и обикаляме в колата с него в крайните и може би не дотам красиви, но пък толкова негови квартали на София - защото тук е преминал животът му. И всичко това на фона на аудио уроци по немски, които сякаш Никола слуша само и единствено за да се убеди, че си струва да поеме този риск.

Снимка 654438

Източник: 8pm

"В никакъв случай не съм искал филмът да бъде критичен и да показва колко гадно място за живеене е България. Сега, когато гледам, аз лично намирам за себе си повече причини да остана тук, а не да си тръгна", разказва Павел Веснаков.

Филмът ни среща с един антигерой - характерът на Никола е изтъкан от противоречия: любов и насилие, желание да остане с любимите си хора и нужда да замине, защото копнее за промяна, която да го накара да почувства поне веднъж в живота си, че прави нещо правилно.

Снимка 654441

Източник: 8pm

В "Уроци по немски" Павел Веснаков всъщност разказва история, която е вдъхновена от неговия живот, неговите страхове, вижданията му за обществото - това, което харесва и не харесва в него.

Затова и режисьорът не крие, че филмът е много личен за него, защото сякаш е оставил част от себе си и своето минало. Типичен пример за това е едно от стихотворенията на дядо му, което главният герой Никола чете в болницата на бащата (Иван Налбантов) на свой приятел.

Снимка 654437

Източник: 8pm

"Всичко, което съм преживял през последните 15 години, живеейки в България, определя съдбата на Никола и драматургичната структура на сюжета. С оглед на това, не съм привърженик на спекулацията, че дадена история е базирана на реални, истински събития - всички истории - документални или имагинерни за мен са истински", споделя още Павел Веснаков.

“Диада” с Маргарита Стойкова и Петра Църноречка - какво да очакваме от филма на Яна Титова

Какво да очакваме от “Диада”

Суров разказ за истините, за които рядко говорим

И така, докато чакаме Никола да замине, всъщност разбираме, че една от големите теми във филма е как тече времето и усещаме ли изобщо, че това се случва. Използваме ли го пълноценно с близките си, как го употребяваме въобще и защо винаги се сещаме за важните неща, когато може би вече е прекалено късно.

"Уроци по немски" е по кината от 23 февруари