Ски скоковете определено са не само сред най-трудните спортове, но и сред най-атрактивните. В момента за една от най-големите звезди на Световната купа по ски скокове е смятан Рьою Кобаяши.

27-годишният японец направи нещо немислимо до момента - той прелетя на ските си 291 метра и постави нов световен рекорд при ски скоковете. Това се случи на 24 април на специално изградена в реални условия писта в Исландия.

От Red Bull, основният спонсор на Кобаяши, казват, че досегашният рекорд е бил 253.5 метра и е постигнат от австриеца Щефан Крафт. Голямата цел на японеца е била да достигне до 300 метра, като се заканва, че ще опита отново, за да осъществи и тази своя мечта.

Снимка 662608

Източник: Red Bull

От Red Bull може и да казват, че Рьою Кобаяши е поставил световен рекорд, но той няма да бъде официално признат. Не и от Международната ски федерация (FIS). В официално изявление от федерацията казват, че опитът на Кобаяши няма да бъде признат за световен рекорд, защото не е постигнат в официално състезание, водено от правилата и нормите на FIS.

"Състезанието по ски полет трябва да се основава на сертифицирана от FIS система за измерване на разстоянието и да се проведе на хълм за ски полет, хомологиран от FIS, за да може да се сравнява с други полети и да има право на официален рекорд по ски полет", се казва още в тяхното становище.

Снимка 662607

Източник: Red Bull

Освен това, от FIS казват, че имат разпоредби за това каква точно трябва да бъде дължината на ските, както и теглото на костюма на скачача. Все неща, които за опита на Рьою Кобаяши не са проверени от тях.

"Скокът демонстрира изключително представяне на спортист при много специални условия, но не може да бъде сравняван със Световната купа по ски полети на FIS, тъй като както началната дата, така и целият проект са съобразени с един спортист и следователно в крайна сметка за един скок/полет."

Red Bull Drone 1 - дронът, който може да се състезава с болид от F1

Дронът, който е по-бърз от болид на F1

Red Bull Drone 1 покорява нови върхове

От федерацията казват, че следващата зима Рьою Кобаяши ще трябва следва правилата, за да постави световен рекорд и за момента той продължава да се държи от Щефан Крафт при мъжете.