Според Световната организация по туризъм към ООН, Турция е четвъртата най-посещавана страна в света за миналата година след Франция, Испания и САЩ. Броят на туристите надхвърля 50 милиона, а по-голямата част от тях избират да отскочат до нея през топлите месеци. Но южната ни съседка може да ни даде не една и две причини да я посетим и през зимата - особено ако сме любители на зимните спортове.

Най-опасните за посещение страни през 2024 г.

Защо Турция е сред най-опасните за посещение страни през 2024 г.

За какво да внимаваме

Предимствата са не едно и две - високи планини, покрити със сняг, модерни ски курорти, вкусна храна, близост до летищата и не на последно място - ниски цени. Турция може да се похвали с над 60 планински върха, които са с височина над 3000 метра. А най-високият от тях е по-висок дори от Мон Блан.

Южната ни съседка има дълга история, свързана със зимните спортове. Първият комплект ски е внесен в страната по поръчка на Кемал Ататюрк преди близо век. А първото участие на турски отбор на Зимни олимпийски игри е през 1936 г. Но дълги години тези спортове остават привилегия само на отбран кръг хора. 

Снимка 650180

Източник: iStock

Това започва да се променя с началото на новото хилядолетие, когато средната класа в страната започва да расте, а инвеститорите се увеличават, ски курортите и прилежащата им инфраструктура започват да изникват един след друг. Сега са над 40 с различна големина, разпръснати из целия Анадолски полуостров. Метеорологичните условия са благоприятни за наличието на естествена снежна покривка и сезонът продължава от декември до април, уточняват от Independent.

Един от най-популярните турски ски курорти носи името и на най-високата планина в страната - Ерджиес. Общата дължина на пистите е около 50 км, а тук се намира и най-дългият седалков лифт в Турция - 3700 метра. Общо съоръженията за 12.

Ерджиес

Източник: iStock

Ерджиес

Курортът се намира близо до град Кайсери, в който има и летище. Местната община инвестира над 200 милиона евро в последните две десетилетия, за да привлича туристи и фенове на зимните спортове. А от бранша обясняват, че половината от инвестицията вече се е върнала под формата на приходи. Цените на ски картите са много по-ниски, отколкото в повечето европейски курорти, което също кара мнозина да изберат именно Ерджиес. 

Следващият по големина и посещаемост турски ски курорт е Паландокен. Намира се до град Ерзурум е източната част на страната. Той може да се похвали с най-добре развита техническа инфраструктура и обща дължина на пистите 28 километра. Тук редовно се провеждат състезания по зимни спортове, а местните казват, че не си спомнят да е имало зима без сняг.

Паландокен

Източник: iStock

Паландокен

Саръкамъш е друг често предпочитан от туристите курорт - както от начинаещите скиори, така и от по-напредналите. Тук се намира една от най-дългите ски писти в света. Има пет лифта и над 21 км. писти.

Картепе също е сред най-посещаваните зимни курорти, най-вече заради близкото си местоположение до Истанбул, което го прави леснодостъпен. Улуда е сред най-големите и посещавани турски ски курорти, също така е и най-старият.

Улуда

Източник: iStock

Улуда

Намира в близост до Бурса и е посещаван предимно от местни скиори и сноубордисти, които се спускат по пистите с дължина над 30 км.

Чамлъхемшин - скритото планинското бижу на Турция

Скритото планинско бижу на Турция

Едно невероятно място

Е, оказва се, че Турция е също толкова богата на зимни курорти, колкото и на морски. Въпреки че тази част от туризма не е толкова рекламирана, винаги е имало и ще има желаещи да се спускат по снежните склонове на високите планини. А ако и ние се чудим къде да покараме този сезон, южната ни съседка може би е точното място.