Ски сезонът е в разгара си, въпреки че метеорологичните условия невинаги са на страната на скиорите. Но има ли желание, винаги се намира и начин. А британецът Джеймс Дик определено има много от него. Той си поставя за цел да подобри рекорда на Гинес и да практикува зимния спорт в 30 държави в рамките на месец. И успява.

Турция като ски дестинация - защо да посетим страната и през зимата (особено ако сме фенове на зимните спортове)

Турция - непознатата ски дестинация

Тук има не само слънце и море

Няколко месеца преди да навърши 50-години, с началото на новата година той стартира и това предизвикателство. Преминава десетки хиляди километри из Европа, за да подобри предишния рекорд от 17 държави за 21 дни. Още за първите четири дни Дик успява да кара ски в девет държави.

Приключенската обиколка на зимните курорти на континента очаквано е много натоварена, а маршрутът на британеца преминава и през България - след Косово и преди Гърция и Северна Македония. Последната точка от обиколката е Шотландия на 28 януари, където успешното й завършване е поставено под въпрос заради лошото време. 

Все пак Дик, който е запален скиор от петгодишен, успява да осъществи целта си, въпреки че му е много "забързано" и "уморително" и въпреки всички трудности, които среща по пътя си, свързани най-вече с липсата на сняг на много места, както и с продължителното и изтощително пътуване с кола. Също така се оказва в Исландия точно по време на скорошното изригване на вулкана Гриндавик. Той споделя моменти от приключението си и пътят към рекорда в своя профил в Instagram.

Най-евтиният ски курорт в Европа е в България - ето кой е той

Най-евтиният ски курорт в Европа е в България - ето кой е той

Какво сочи проучване на валутната компания Eurochange

Освен да запише името си в историята и да се наслади на каране на ски на толкова много места, Джеймс Дик има и друга цел. За своя юбилей през ноември той иска да подкрепи финансово благотворителни каузи, затова и набира дарители сред тези, които подкрепят начинанието му. Към края на пътуването се похвали, че е събрал над 12 хиляди паунда, пише Wharfedale Observer.