Тази седмица сме решили да оползотворим уикенда с едно райско място в полите на Централна Стара планина - Дряново. И без това му се каним отдавна.

Как да стигнем

Градът се намира в област Габрово, на кръстопътя между Северна и Южна България. От Габрово Дряново е на 22 км, от Велико Търново на 24, от Трявна на 17, а от Севлиево - на 34.

Уикенд на екопътека "Невястата"

Уикенд на екопътека "Невястата"

В прегръдката на Родопите

Какво да видим

В района на Дряново са открити най-старите следи от живот на Балканския полуостров. Намерени са многобройни останки от древни селища, крепости, колони с надписи и украшения от времето на траките и римляните.

Дори и само с това, Дряново и околността имат с какво да впечатлят всеки турист. 

Снимка 443681

Източник: iStock

Ако за първи път попадаме в този район, има няколко забележителности, които задължително трябва да посетим. 

Пещерата Бачо Киро

Това е първата благоустроена пещера в България - през 1937 г. От 1940 г. тя носи името на революционера и участник в Априлското въстание - Бачо Киро. Именно тук са открити доказателства за човешко присъствие още от епохата на палеолита.

Снимка 443682

Източник: iStock

Бачо Киро представлява сложен лабиринт от пещерни галерии и разклонения, дълъг около 3.6 км. Посетителите могат да разгледат пещерата по два маршрута. Първият е дълъг около 700 м, а обиколката трае около 70 минути. Вторият, по-къс маршрут, е 350 м и отнема приблизително 30 минути. Пещерата се посещава задължително с екскурзовод.

Дряновски манастир

Районът около Дряновския манастир представлява красива клисура, образувана от река Дряновска, врязала високите скали наоколо, които са част от платото Стражата. 

Смята се, че манастирът е създаден през 1206 г. Цар Калоян пренасял мощите на Св. Михаил Воин в патриаршеската катедрала "Св. Възнесение" във Велико Търново. По пътя се наложило да пренощува край река Дряновска. След това на въпросното място, където изкарал нощта, бил издигнат манастира. 

Снимка 443683

Източник: iStock

Днес Дряновският манастир е един от най-посещаваните в България, съчетаващ богата история и възхитителна природа. За гладните препоръчваме добрата кухня на манастирската гостилница или механа "Андъка".

Мостът на майстор Колю Фичето и музей "Колю Фичето"

Музеят представлява преклонението на местните пред един от най-забележителните им съграждани - изкусният възрожденски майстор Никола Фичев, по-известен като Колю Фичето.

Можем да видим не само работата му, представена чрез умалени макети на най-впечатляващите негови строежи, но и планове на постройките, характерни за периода строителни инструменти, снимки на построените от него обекти, които разкриват оригиналния и сегашния им вид.

Снимка 444906

Източник: Facebook / Дестинация Дряново (Destination Dryanovo)

Мостът над река Дряновска е построен през 1861 г. именно от великия майстор. Интересен е най-вече с това, че е единственият, дело на Фичето, оцелял в оригиналния си вид до наши дни. Дължината му е 38.5 метра и е широк пет метра. Настилката на моста е едър калдъръм, а на тротоарите - плочи.

Часовниковата кула

Оригиналната часовникова кула в Дряново е построена в далечната 1778 г. По това време Дряново е едно от първите български селища, което се сдобива с такава - ясен белег за проспериращо населено място. През годините няколко пъти е била разрушавана, но построявана отново от дряновци.

Целта на часовниковата кула била да подпомага все по-развиващите се занаяти в града, известявайки занаятчиите за началото и края на работния ден.

Релефната карта на България

Несъмнено това е една от най-търсените забележителности в Дряново. Релефната карта на България се намира в двора на СОУ "Максим Райкович", точно срещу часовниковата кула.

Изработена преди повече от половин век - през 1962 г., тя пресъздава изключително точно релефа на родината ни. Направена е от учителката по география Бонка Тихова и нейни ученици, и до днес изумява с прецизната си изработка.

И още нещо

Ако имаме повече време в града, със сигурност не бива да пропускаме и Икономовата къща, църквата "Свети Никола", Лафчиевата къща и Етнографския музей.

Ако времето позволява и сме настроени за разходки, почти задължително е да се насладим на Дряновската екопътека, въжената градина "Приключенският остров", пътеката Виа Ферата и крепостта Стринава.

Снимка 443684

Източник: iStock

Градът е посещаван от много туристи и затова имаме огромен избор на чудесни малки хотели и къщи за гости, в които да отседнем. Гарантираме, че ще останете доволни и от кухнята на повечето ресторанти, като от опит казваме, че дряновският бабек не е за пропускане.

Уикенд в село Железница

Уикенд в село Железница

Разходка и СПА сред природата