Морската ваканция е вече зад гърба ни, подготвяме се психически за есента, но никак не ни се иска да се разделяме с лятото. Затова и този уикенд е добра възможност да се порадваме на слънцето и все още приятните температури.

Дестинацията за събота и неделя (или пък само за един от двата дни) е село Железница. То се намира съвсем близо до София - само на двадесетина километра. Разположено е в източните склонове на Витоша, което го прави подходящо за кратко бягство от мръсния въздух в столицата.

Намирайки се в селото, можем да поемем по няколко туристически маршрута през Витоша. По маркирана пътека през връх Скопарника стигаме до Черни връх, а по друга, преминаваща през резерват Бистришко Бранище, финалната точка е хижа "Алеко".

В Железница е и единият край на панорамната туристическа алея "Галунка", която свързва селото с Бистрица. Тя е дълга 4.3 км и е подходяща за лежерна семейна разходка сред прохладата на дърветата, някои от които и са на повече от век.

Снимка 442485

Източник: Facebook / Иван Дечев Дечев

Основната природна забележителност, която направи това софийско село популярно, са минералните извори. Те се намират на около два километра от селото - там, където се сливат реките Железнишка и Егуля.

Изворите са 12 на брой и датират от времето на древните траки, което се разбира по останките от постройки от онова време около тях. През миналия век водата е била бутилирана и продавана, а днес около натуралните басейни има чешми и душове, които са притегателни за туристите.

Изворите са разпръснати из гориста местност, а най-лесно можем да се ориентираме за местонахождението им по... хората. Всеки местен също може да ни упъти за посоката. 

Снимка 442486

Източник: Facebook / Най-красивите кътчета в България

Най-предпочитани обаче са два басейна, спечелили си името "горските джакузита". Те са направени от камъни, безплатни са и са пълни с гореща минерална вода, която се стича по скалите.

Уикенд на екопътека "Невястата"

Уикенд на екопътека "Невястата"

В прегръдката на Родопите

Температурата й е около 30 градуса през цялата година, което значи, че дори през зимата можем да си осигурим истинско СПА удоволствие насред природата.