Този уикенд е по-различен - по-дълъг и празничен, затова и предложението ни за него също е по-различно. В неделя, 3 март, отбелязваме националния празник на България. По този повод в цялата страна ще се проведат събития, които заслужават нашето внимание.

Ето няколко предложения накъде да се запътим, сред които можем да избираме, а защо не и да комбинираме няколко в трите почивни дни. Освен тях, всяка община е подготвила празнична програма, с която да забавлява местни и гости.

Връх Шипка

Поне веднъж трябва да изкачим тези 894 стъпала до Паметника на свободата точно на Трети март, за да се заредим с една страхотна енергия и обич към родината.

За целта обаче трябва да станем доста рано и да предвид ограниченията в движението, както и многото желаещи да отбележат националния празник точно по този начин.

Снимка 409551

Източник: iStock

Широка Лъка

Натам можем да се отправим още в петък, след края на работния ден. От днес, 28 февруари, в Широка Лъка започва традиционния кукерски събор Песпонеделник. Кулминацията е в неделя, когато над 300 участници от седем кукерски състава ще обикалят селото, за да гонят злите духове.

Снимка 409564

Източник: Facebook / Tsvetan Meglenchev

Ямбол

И докато сме в сезона на кукерите, няма как да пропуснем и юбилейното 20-то издание на Международния кукерски фестивал Кукерландия. И то започва в последния ден на февруари и продължава до трети март.

На него можем да видим специфични за региона костюми и обичаи, като тази година събитието обещава да бъде по-мащабно и интересно от предишните.

Габрово

Ако сме се запътили към връх Шипка за националния празник, след това можем да минем и през Габрово, където музеят Дом на хумора и сатирата ни е подготвил семеен маратон в почивните дни, комбиниращ въпроси, любопитни факти и много забавление.

Пампорово

Ако сме фенове на зимните спортове, можем да съчетаем този тип забавление с едно нестандартно отбелязане на Трети март.

Снимка 409568

Източник: Concept Creative

По случай празника в неделя Пампорово се организира шественото спускане с носии и знамена, което ще започне от кулата Снежанка. Лифтът дотам ще бъде безплатен, за да могат всички желаещи да се включат в инициативата, която се провежда за трета поредна година. На финала пък ще можем да изиграем и едно хоро в снега.

Ден по-рано, на втори март, е откриването на специализирания снежен парк за феновете на фрийстайл дисциплините. Той се намира на ски писта 1 - Малката стена.

Гара Бов

Друга традиция на националния празник е спускането на 70-метровия трибагреник на Гара Бов. Ако имаме носия, организаторите призовават да я облечем. А те са н подготвили водсвет, народни танци, гайдари и тъпанджии. Вечерта пък националният флаг ще бъде осветен от празнична заря.