Много вероятно е да сме чували препоръката на Световната здравна организация, според която се нуждаем от 30 минути физическа активност на ден, за да бъдем здрави. Звучи лесно постижимо, но последните данни са, че може би не е достатъчно. Или поне не за всички.

Физическата активност, храненето след нея и как саботираме резултатите си

Грешката, която правим след тренировка

И как да избегнем нежелания ефект

Ново изследване, ръководено от учени от Glasgow Caledonian University, установява, че прекалено дългото седене може да неутрализира ползите от спортуването.

Четиригодишно проучване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, анализира данни от шест предишни, в които са включени общо 130 хиляди души. И основният извод е, че трябва да има индивидуален подход към физическата дейност, нейното място в живота ни и ползите, които извличаме от нея.

Снимка 532484

Източник: iStock

Изследването разглежда как различни комбинации от физически дейности (например тичане и домакинска работа) влияят на продължителността на живота. Установено е, че 30-те минути упражнения на ден намаляват риска от ранна смъртност с до 80% при тези, които прекарват в седнало положение не повече от седем часа на ден.

При тези, които седят по 11-12 часа обаче, този ефект не се наблюдава. Учените са единодушни, че най-добрата комбинация от дейности за намаляване на шансовете за ранна смърт с 30% е да се правят три минути умерени до интензивни упражнения или 12 минути лека физическа активност за всеки час от деня, прекаран в седнало положение, предава BBC.

Ранните тренировки, вечерните упражнения и кое време от деня е най-подходящо за физическа активност

Сутрин или вечер да тренираме

Още един плюс за...

Това най-голямо по рода си изследване ни дава перфектния "коктейл" за по-дълъг и пълноценен живот - колкото се може повече движение и здрав сън. Разбира се, няма как да не седнем през целия ден, но всеки час трябва да бъде правилно компенсиран. И трябва да намерим най-правилния подход спрямо своя начин на живот, за да се превърне движението в съществена и неразделна част от него.