Пролетта все пак дойде, макар и доста колебливо, а с нея винаги се възражда и желанието ни да влезем във форма за лятото. Да, знаем, че имаме ограничено време, но това не би трябвало да ни спира, а дори да ни мотивира още повече.

Стеф Къри и как баскетболистът отбеляза 105 тройки на тренировка

Как се вкарват 105 тройки за 5 минути

Дами и господа, Стеф Къри

Ако обаче не сме от хората, които спортуват редовно, а само с конкретен повод (като почивка на морето например), то тогава има голяма възможност сами да си заложим капани, в които да паднем заедно с всичките си добри намерения за перфектна форма.

Когато решим, че слагаме начало на тренировките с цел отслабване, трябва да имаме предвид и един много важен аспект, който може да се окаже решаващ за крайния резултат.

Снимка 526653

Източник: iStock

Винаги трябва да планираме какво ще ядем след дневната доза физическа активност. Най-добре е то да е приготвено и да ни е под ръка, за да не се изкушим и да преядем.

Учени от Техническия университет в Мюнхен и Университета в Небраска правят експеримент, с който установяват, че след 45-минутна тренировка има голям шанс да изядем повече храна от обикновено. И този ефект продължава половин час.

Нормално е, след като сме изразходили енергия, да сме гладни и да трябва да презаредим. Но непосредствено след като сме сложили край на спортуването, усещаме по-спешна нужда от повече храна, която не отговаря на действителните изисквания на тялото, предава Yahoo News.

Снимка 526651

Източник: iStock

За да не се подлъжем, да преядем и след това да се чудим защо няма никакъв ефект от усиленото потене, трябва да имаме план не само какво ще тренираме днес, но и какво ще похапнем след това.

Нуждаем се от комбинация от въглехидрати и протеини до 45 минути след края на тренировката. Важно е да приемаме храни, които са лесни за храносмилане, за да се разградят по-лесно полезните вещества, които се съдържат в тях.

Пикантни храни, пържени яйца, пържоли и какво не трябва да ядем след тренировка

Какво да не ядем след тренировка

За да има смисъл от спорта

Оптималният вариант е това хранене да ни е предварително подготвено, защото в противен случай нищо чудно да изядем всичко, което ни е пред очите.