Често се шегуваме, че българите сме едни от народите с най-много празници измежду делниците. И това въобще не е далеч от истината. Но освен официални и църковни празници, има и едни други дни, които отново са по избор дали да отбелязваме, но пък са и онези, които ни зареждат с настроение и са мотивация или оправдание да се поцелуваме повече, да се погрижим за околната среда или... да хапнем малко повече шоколад.
Да, вероятно вече се досещаме, но пък може би и не знаехме досега, че именно днес, 7 юли, е Световният ден на шоколада. Датата е избрана неслучайно, а по този повод събрахме няколко интересни факта за любимото ни сладко изкушение, които може би ще научим сега.
"Божествена храна" на повече от 5 хилядолетия
Смята се, че още древните маи хиляди години преди Христа са открили какаото и неговите свойства и вкус. Те са го отглеждали в дворовете си и са правели от него церемониални напитки. След това традицията продължават ацтеките, които обаче го консумират след оцветяване със специално натурално червено багрило.
И вероятно още те са открили магичните способности на какаовата напитка, както се описва и след векове, когато достига и до Европа - че дава голяма сила и издръжливост, дори без да се приема друга храна. Във Версайския дворец дори има славата на силен афродизиак и е на особена почит. В Англия пък смятат, че какаовата напитка може да лекува всичко, дори и туберкулоза.

Източник: iStock
Какаовата напитка е позната от хилядолетия
Как шоколадът достига до Европа
Смята се, че това се случва именно на днешния ден през далечната 1550 г., въпреки че има много спорове по този въпрос. Има и известни разминавания дали самият Христофор Колумб или испански завоеватели донасят какаото от Мексико, Централна и Южна Америка в Испания и то там то се разпространява по целия континент благодарение на испанските монаси, които обикалят от манастир на манастир.
Всички са категорични обаче за първата европейска страна, в която то се употребява - първо под формата на напитка, а след това започват да се произвеждат и добре познатите ни днес твърди шоколадови барчета. В началото на 1700 г. към какаото започва да се добавя и мляко, и захар, и то придобива вкуса, който познаваме и днес, обяснява Wired.
Истинско богатство
В последните години сме свидетели на непрекъснато повишаване на цената на какаото като суровина и на шоколада като краен продукт. Но стойността им далеч не може да се сравнява с тази през 30-те години на миналия век.

Източник: iStock
Шоколадовите бонбони са били истински лукс
През 1847 г. във Великобритания е произведен първият твърд шоколад. След това конкуренцията между марките става все по-голяма, а скоро след това се появяват и шоколадовите бонбони. Те са ръчно изработени, много луксозни и богато украсени. Не са обаче особено популярни, защото на места цената им достига стойността на наема на жилище за два месеца и дори и повече.
Какао или...
Великобритания е една от европейските страни, до които стига една първите доставки на какао - макар и не по план. Тя идва от Испания, отклонява се от курса си и затова е спряна от властите край английските брегове. Това се случва през XVI век и понеже никой в страната до този момент не е виждал какаови зърна, решават, че това са... изпражнения от овце и ги изгарят, обяснява BBC.

Източник: iStock
Какаото първоначално не се приема добре навсякъде
Как се появява белият шоколад
Някои са му големи фенове, а други са категорични, че той е всичко друго, но не и истински шоколад. Но малцина знаят, че той всъщност е създаден с конкретна цел през 30-те години на миналия век в Швейцария. Идеята е била лекарите да могат да дават на деца, настанени в болница, мляко, което е обогатено с витамини.
Оказва се обаче, че много деца не са искали да го пият, смятайки го за "бебешко". Затова към него се добавя какаово масло и почти случайно се създава един продукт, който днес можем да намерим във всеки магазин - белият шоколад.