Sidecar е сред коктейлите, които могат да се похвалят с вековна история. Освен това е и може би най-популярното от всички класически питиета с коняк, което остава любимо и до днес.

Коктейл “Кръстникът”, вдъхновен от филма на Франсис Форд Копола

Когато “Кръстникът” се превърне и в коктейл

Всяка асоциация с филма не е случайна

За този коктейл се смята, че е измислен в годините на Първата световна война. Наложил се е като класика и доказателство за това е фактът, че присъства в две основни за барманите книги от 1922 г. - Harry's ABC of Mixing Cocktails и Cocktails and How to Mix Them.

И на двете места рецептата за Sidecar включва равни части от всички съставки, но по-късните версии на коктейла променят съотношенията в полза на коняка. По-съвременният вариант е и по-често срещан днес и в баровете обикновено се приготвя именно по този начин.

Снимка 659041

Източник: iStock

За Sidecar е характерно също чашата, в която се сервира, да има захар по ръба. Въпреки че това не е задължителна финална стъпка от приготвянето на коктейла, е предвидена, за да подслади иначе по-сухия му и тръпчив вкус.

Колкото до неговото име, зад него също има история. Как точно го е получил, е все още спорно, тъй като и френски, и английски бар твърдят, че са измислили коктейла за клиент, който е пристигнал, возейки се като допълнителен пътник на мотоциклет.

Снимка 659042

Източник: iStock

Да оставим обаче дебатите относно произхода на името на Sidecar настрана и да обърнем внимание на това как да си го приготвим. Ето я рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

  • 45 мл коняк
  • 20 мл портокалов ликьор (например Cointreau)
  • 20 мл лимонов сок
  • захар и портокалова кора
Black Manhattan - по-добрата версия на класическия коктейл “Манхатън”

Black Manhattan - по-добрата версия на класическия коктейл “Манхатън”

Само с четири съставки

Какво ги правим

Сипваме коняка, портокаловия ликьор и лимоновия сок в шейкър с лед и разклащаме, докато се охладят добре. Прецеждаме в чаша с полепнала по ръба захар. По желание украсяваме с усукана портокалова кора.