"Кръстникът" на Франсис Форд Копола от 1972 г. е емблематичен филм, който още с излизането си вдъхновява дори и създаването на коктейл.
Това не е особено изненадващо, предвид, че Кръстникът (човекът, не напитката) почти през цялото време въртеше бизнеса си докато отпиваше от чашата си с уиски. Който и обаче да е измислил "Кръстникът" (напитката, а не човека) явно е видял възможност за тематичен коктейл, като към класическото скоч уиски е добавил италианска нотка, вероятно като препратка към... италианската мафия, разбира се.
За много от ценителите на уискито смесването му с други напитки е същинско светотатство. От друга страна обаче, експериментирането с вкусове винаги е вълнуващо. А когато рецептата включва и приятната орехова сладост на италианското амерето, няма как да устоим на идеята да завършим седмицата си с "Кръстникът" (напитката, а защо не и в комбинация с филма). Ето как да си забъркаме коктейла според Esquire.
Какво ни трябва
- 60 мл шотландско уиски
- 15 мл амарето ликьор
Какво ги правим
В смесителна чаша с лед сипваме двете съставки и ги разбъркваме добре, докато се охладят. След това прецеждаме коктейла в ниска чаша, също пълна с лед.