Да спазваме традицията за "сух януари" не означава непременно да се лишаваме от коктейли. Единственото условие е в тях да няма алкохол. За щастие съществуват достатъчно варианти на безалкохолни коктейли, които могат да спасят всеки въздържател от "любимия" му въпрос: "А ти защо не пиеш?"

Кокито (Coquito) - рецепта за екзотичен зимен коктейл от Пуерто Рико

Най-екзотичният зимен коктейл

Ром и кокос ни отнасят в Пуерто Рико

Ако ни предстои излизане на бар с приятели, ето една идея за питие, което можем да си поръчаме без чувство за вина, че нарушаваме правилата на "сухия януари" и което едва ли има барман, който да не може да направи. Все пак, става дума за безалкохолния коктейл, който се смята, че е първият измислен изобщо. Затова и нищо чудно, че е и може би най-популярният в света.

Става дума за Shirley Temple, който носи името на актрисата Шърли Темпъл. Тя става известна още през 30-те години на миналия век, още като дете и освен че участва във филми и телевизионни предавания, кариерата ѝ я свързва и с музиката и танците. По-късно пък Шърли става дипломат и посланик на САЩ.

Друго любопитно около историята на безалкохолния коктейл е, че самата Шърли Темпъл твърди, че той е направен за първи път в ресторант Brown Derby в Лос Анджелис. Други заведения обаче също претендират за произхода на напитката, пише Liquor.

Дори и този въпрос да е спорен обаче, в едно можем да сме сигурни - Shirley Temple е освежаващо сладко-кисело изкушение в чаша. Освен това приготвянето му едва ли може да бъде по-лесно. Ето как става по рецептата на Delish.

Какво ни трябва

  • лед
  • 150 мл сода с вкус на лимон / лайм
  • сокът от ½ лайм
  • 20 мл гренадин
  • коктейлна череша
Dirty Shirley, водка, лимонада, гренадин, лайм и как да си приготвим коктейла с вкус на детство

Dirty Shirley - коктейлът с вкус на детство

Какво го прави любимец на големите

Какво ги правим

В чаша с лед сипваме първо содата и сока от лайм, после добавяме гренадина. Поднасяме гарниран с коктейлна череша.