За да запазим кожата си свежа и еластична, има една тайна и тя се крие в превантивната грижа. Това означава да започнем с грижата за кожата още преди да забележим първи признаци на стареене. Все пак, с бръчките няма връщане назад.

Кожа, безпокойство и как стресът влияе върху най-големия орган в тялото

Как стресът се отразява на кожата ни

Най-важното е да уловим признаците достатъчно рано

Добрите новини са, че за да бъде кожата ни здрава, мека, еластична и стегната, не е нужно да използваме много продукти. От mindbodygreen са подбрали три основни съставки, които е препоръчително да имаме в арсенала си за борбата със стареенето на кожата.

Ретинол

Че ретинолът е в основата на грижата за млада кожа вероятно сме чували. Но знаем ли защо всъщност е толкова популярен и използван продукт? Ретинолът има функцията да се свързва с ретиноидните рецептори в клетките на кожата и така активира гени, които регулират производството на колаген.

Снимка 591941

Източник: iStock

Доказано е, че лечението с ретинол стимулира производството на колаген в зрялата кожа, като по този начин намалява появата на бръчки. Въпреки това обаче употребата на ретинол може да направи кожата по-податлива на UV увреждане. За да я предпазим от него съветът на дерматолозите е да не пестим от количеството слънцезащитен крем, който нанасяме ежедневно на лицето си.

Добавки с колаген

През последните години те нашумяха особено много, и то с добра причина - ползите им за кожата не са свързани само с противостареещ ефект, а изобщо цялостно. Добавките с колаген насърчават производството на естествен колаген и еластин, което се отразява благоприятно на кожата и е ключово за стареещата кожа.

Снимка 591940

Източник: iStock

Доказано е, че нивата на колаген започват да намаляват с 1% всяка година, като се започва от около средата на 20-те години на човек.

Гликолова киселина

Тя представлява химически ексфолиант за кожата, който обикновено се използва два до три пъти седмично. Честотата можем да регулираме, като това зависи от поносимостта на кожата ни. Но ползата за кожата ни е доказана.

Снимка 591938

Източник: iStock

Листни зеленчуци, сладки картофи, млека с растителен произход и защо са полезни за кожата ни

3 храни за безупречна кожа

Защото красотата идва отвътре

Според изследвания редовното ексфолиране на кожата може допълнително да подобри производството на колаген в нея. Освен това други проучвания показват, че гликоловата киселина допринася и за по-стегната и по-млада на вид кожа.