Необходимостта да мием ръцете многократно е само една от предпазните мерки, с които трябва да се съобразим и спазваме по време на пандемията от коронавирус. И въпреки че е добро за здравето ни (всъщност може да спаси живота ни), не влияе никак добре на кожата ни.

Коронавирусът, миенето на ръцете и добре ли е да нанасяме крем

Пречи ли кремът за ръце на хигиената

Още една задължителна стъпка

Многократното миене на ръцете ги прави сухи. По-лошото е, че можем да развием обрив, известен като "дерматит на ръцете", при който кожата ни се зачервява, напуква се, започва да сърби и да се възпалява. Именно за да избегнем това състояние, дерматолозите Кристина Лю и Джанел Насим дават някои ценни съвети в здравния блог на Харвардския университет.

Според учените е важно е да мием ръцете си със студена или с хладка вода. Много по-вероятно е горещата вода да повреди кожата ни, а и не помага за убиване на микроби.

Снимка 475772

Източник: iStock

Препоръчва се след измиване да нанасяме овлажнител и то докато ръцете ни са още леко мокри. Хубаво е овлажнителят да съдържа съставки като вазелин, минерално масло (без цвят и аромати), серамиди и глицерин.

От не по-малко значение е и изборът на сапун, който трябва да има хидратиращи съставки. Такива сапуни са много по-деликатни към кожата. Подходящите съдържат глицерин, серамиди и хиалуронова киселина, както и натурални съставки, като масло от авокадо, масло от шия, кокосово масло и масло от жожоба.

Алергените в някои от сапуните могат да предизвикат контактен дерматит. Такива сапуни обикновено съдържат метилизотиазолинон, метилхлорозотиазолинон, кокамидопропил бетаин и перуански балсам и трябва да се избягват.

Снимка 475773

Източник: iStock

Освен миенето, от огромно значение е и подсушаването с кърпата, което в никакъв случай не трябва да бъде грубо, ако не искаме да нараним кожата си.

Сред последните препоръки на дерматолозите от Харвард е всяка вечер да нанасяме овлажнител на ръцете си, преди да си легнем. Според учените, обикновеният вазелин върши чудесна работа - не само защото спомага за задържане на влагата, но и защото не съдържа съставки, които дразнят кожата, пишат от Money Talks News.

Сапунът, миенето на ръцете и няколко нетрадиционни вида сапун

Сапуните, които правят миенето на ръцете забавление

Забавната страна на сапуна