Като едни от най-известните коктейли на основата на текила, Margarita и Paloma често оставят в сянка други по-малко популярни, но също заслужили класическия си статус напитки. И Mexican Firing Squad е една от тях. Коктейлът не просто носи свежия полъх на Мексико, но и има интересна история.
Рецептата за Mexican Firing Squad се появява за първи път в книгата на Чарлз Бейкър от 1939 г. Gentleman"s Companion. Чрез нея той запознава американците и с друг емблематичен коктейл - Remember the Maine. Чарлз Бейкър обаче не е бил барман по професия, а бивш търговец, пътешествал по целия свят в търсене на нови преживявания и напитки, които е документирал в книгата си, пише Liquor.
Едно от неговите приключения го отвеждат в клуб La Cucaracha в Мексико Сити. Там той се натъква на Mexican Firing Squad, който две години по-късно публикува в книгата. А клубът, въпреки името си, което се превежда като "Хлебарката" (от испански), е бил всичко друго, но не и посредствен. Коктейлният бар е един от най-популярните от времето на Сухия режим, с меню от 40 класики.
Източник: iStock
Разбира се, една от тях е Mexican Firing Squad. Основният алкохол в коктейла е текила, към която се добавят сок от лайм, гренадин или захарен сироп и ангостура битер. В съвременната версия на коктейла обикновено се слагат малко повече гренадин, което му придава малко повече сладост, както и газирана напитка, като например сода. Крайният резултат е свеж, цитрусов коктейл със сладко-кисел характер и леко тръпчиви, плодови нотки.
Какво ни трябва
- 60 мл текила blanco
- 22 мл сок от лайм
- 22 мл гренадин
- 4 капки ангостура битер
- резен лайм за гарниране
Какво ги правим
В шейкър с лед добавяме всички съставки и разклащаме, докато се охладят добре. Прецеждаме коктейла в чаша с лед и по желание гарнираме с резен лайм.