Искаме или не, маските вече станаха част от ежедневието ни. Мнението си за това колко важно е носенето им за спиране на процеса на разпространение на коронавируса изказаха експерти от цял свят.

Коронавирусът, защитните маски и експериментът, който доказва колко точно ни предпазват те

Пазят ли ни маските от коронавируса

Японски учени правят уникален експеримент, за да разберат

А учени от Израел погледнаха на носенето на маски от друг ъгъл. Те се опитаха да разберат как това влияе върху социалните контакти и разпознаването на хората. За целта екипът от специалисти е ползвал Кембриджския тест за лицева памет.

Да идентифицират лица онлайн както с маска, така и без нея, са били помолени 496 души. "Тези от вас, които невинаги разпознават приятел или познат, носещ маска, трябва да знаят, че не са сами", казва проф. Цви Ганел от Университета "Бен Гурион" в Негев.

Снимка 511370

Източник: iStock

Причината - лицата са сред най-значимите визуални стимули с най-много информация за човешкото възприятие и имат уникална роля в комуникациите и ежедневните социални взаимоотношения.

Маските, които се налага да носим заради пандемията, затрудняват разпознаването на хората, защото покриват носа и устата - важни черти, използвани от мозъка за свързване на имена и лица.

Маските, общуването, ораторството, езикът на тялото, силата на гласа и как да сме убедителни, когато сме зад маската

Как да сме убедителни, когато говорим с маска

Май не е толкова лесно

Общата способност за разпознаване намалява с 15%. Хората обаче не се затрудняват да идентифицират роднини и приятели, защото го правят по очите. Маските затрудняват и общуването, защото променят говора, пише Daily Mail. А резултатите от изследването са публикувани в списанието Scientific Reports.