Сега, когато маските отново стават задължителни, дори и в открити пространства, темата колко са ефективни вълнува всички. Има ли или няма смисъл от тях?

Коронавирусът, маските, миенето на ръцете и как да се предпазваме от заразата

Как да се предпазим от коронавируса

Основни правила, които всеки трябва да изпълнява

Учени от университета в Токио провеждат уникален експеримент, целта на който е да докаже доколко медицинските маски предпазват нас и другите.

За да изяснят точно в каква степен маските предотвратяват разпространението на короноваруса, те конструират обезопасена камера с глави на манекени, обърнати една към друга и поставени на разстояние 50 сантиметра.

Снимка 501960

Източник: iStock

Едната глава симулира кашляне и изхвърля истински коронавирусни частици. Другата имитира естественото дишане и е снабдена с камера за събиране на вируси, проникващи през дихателните пътища.

Памучна маска намалява поглъщането на вируси от главата на приемника с до 40% в сравнение с липсата на маска. Маска N95, използвана от медицински специалисти, блокира до 90%. Въпреки това, дори когато професионалната маска е прикрепен към лицето с лепенка, някои вирусни частици успяват да се "прокраднат".

Снимка 501959

Източник: iStock

Резултатите от експеримента показват, че когато са прикрепени към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират над 50% от вирусното предаване. Поставянето на хирургически маски и на двата манекена намалява броя на вирусите, попадащи в тялото с 80%, но не премахва напълно заплахата от инфекция.

"Наблюдава се синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носят маски", отбелязват изследователите.

Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие против коронавируса

Витамин D – тайното ни оръжие против коронавируса

Какво показват последните проучвания

„Такъв експеримент с използване на коронавирус се провежда за първи път“, разказва пред журналисти професор Каваока Йошихиро, цитиран от ТАСС. "Нашите опити показват, че носенето на маски в периода на пандемия е много важно, но не може да се вярва 100% на тях." 

Резултатите от изследването са публикувани в научното списание mSphere.