Когато в голяма част от Европа и света върлува втората вълна на епидемията от коронавирус, всяка добра новина носи оптимизъм и надежда. Вече стана ясно, че скоро се очаква да има ефективна ваксина против опасната зараза.

Коронавирусът, Pfizer, BioNTech и близо ли сме до ефективна ваксина против Covid-19

Светът е на крачка от ваксина срещу Covid-19

Учените са обнадеждени

Дотогава обаче ни остава да спазваме стриктно противоепидемичните мерки и да се доверяваме на лекарите за средствата, които биха могли да са ни от полза.

Ето например два продукта, познати, обичани и широко достъпни, които са известни с антивирусните са свойства. Екип от учени решава да провери дали те ще бъдат ефикасни и срещу коронавируса. Това са медът и нигелата, позната още като черен кимион или челебитка.

Снимка 504768

Източник: iStock

Резултатите от проучването, публикувани в MedRxiv, показват, че приемът на тези два продукта води до облекчаване на симтомите на COVID-19. Това се случва на третия ден при пациентите със средно тежка форма и на седмия ден при тези, които са с тежка форма на инфекция.

Освен това, пациентите, които приемат мед и нигела, са изчистили вируса средно около четири дни по-рано, отколкото хората от контролната група.

Снимка 504767

Източник: iStock

Заключенията на учените са, че медът и нигелата могат да помагат на пациентите да се справят с коронавирусната инфекция, пише Риа Новости

Медът, лекарствата за кашлица и гърло и защо е по-ефективен от тях

Медът като най-доброто лекарство

Когато да посягаме към буркана

Още едно голямо преимуществео на тези два продукта е, че са напълно натурални, употребата им не дава странични ефекти и могат да се използват както отделно, така и в съчетание с други методи на лечение на COVID-19.

Витамин D, Covid-19 и това ли е нашето оръжие против коронавируса

Витамин D – тайното ни оръжие против коронавируса

Какво показват последните проучвания