Колкото и да не ни се иска, коронавирусът е сред нас, а ваксина срещу него все още не е открита. На този фон резултатите от проучването на учени от Бостънския университет са изключително важни за всички.

Слънцето, витамин D и как да си набавяме достатъчно по естествен начин

Как да си набавим достатъчно витамин D от слънцето

Не ни е необходимо много

Още в началото на пандемията се чуха мнения на много специалисти, че витамин D ще ни бъде от полза в борбата с инфекцията. Сега вече имаме конкретни доказателства за това.

Учените са взели за анализ кръвни проби на 235 пациенти, хоспитализирани с Covid-19. Те са установили, че при пациентите с достатъчно нива на витамин D рискът да се получат усложнения от инфекцията и да се стигне до неблагоприятен изход е много по-малък, пише Sky News.

Снимка 498239

Източник: iStock

Доказано е, че при пациенти, които имат достатъчни нива на витамин D, вероятността да починат е над 51% по-ниска, отколкото при пациентите с дефицит на витамина. 

Според д-р Майкъл Холик, ръководител на изследването, достатъчно витамин D не само помага, ако вече сме се заразили, но и може да намали риска от заразяване с коронавирус с 54%.

Коронавирусът, витамин D и нужно ли е да го приемаме като хранителна добавка

Витамин D ли е най-полезен срещу коронавируса

Фактите говорят

Витамин D може да помогне и срещу други вируси, засягащи горните дихателни пътища, смята експертът. Резултатите от изследването са публикувано в списанието PLOS ONE.