Медът е добре познат и много обичан още от древността. Днес посягаме към буркана не само когато търсим по-здравословен заместител на захарта, но и всеки път, когато усетим болка и дискомфорт в гърлото.

Че пчелният продукт помага и носи моментално облекчение, ние добре си знаем. Но досега нямаше научно потвърждение на този факт. Е, учените от Университета в Оксфорд успяха да докажат, че медът е по-ефикасен от всички лекарства за кашлица и гърло, които можем да намерим в аптеката.

За целта те правят проучване и откриват 14 предишни изследвания, които съпоставят ефекта от консумацията на мед и приема на различни лекарства (антихистамини, болкоуспокояващи и сиропи за кашлица) при възпаления на горните дихателни пътища при възрастни.

Снимка 492918

Източник: iStock

И този анализ показва, че медът е по-ефективен от медикаментозното лечение, особено когато става дума за облекчаване на кашлица. При хората, лекувани с мед, симптомите продължават между един и два дни по-малко, отколкото при останалите на страндартно лечение.

Именно затова изследователите от медицинския факултет към Университета в Оксфорд препоръчват консумацията на мед при възпаления на горните дихателни пътища, които засягат носа, гърлото, гласните струни и бронхите, като могат да достигнат и до белите дробове. В подобни случаи пък е напълно неподходящо да се използват антибиотици, предава Sky News.

Кафе с мед - за какво да внимаваме

Какво трябва да знаем, ако пием кафето си с мед

Хранителни вещества, калории и още нещо

Положителният ефект на меда се дължи на неговото добре познато антимикробно действие. Освен това, със своята консистенция той създава защитна бариера, която ни предпазва от последващо заразяване. Няма как да пропуснем факта, че е евтин и няма никакви странични ефект - перфектното лекарство.