Достигането, а впоследствие и колонизирането на Марс е една от основните цели не само пред астронавтите, космическите агенции и милиардери като Мъск и Безос, а и пред човечеството като цяло. 

Марс, NASA и строежът от биокомпозит, създаден от потта, кръвта и сълзите на астронавтите

Плановете на NASA за строителството на Марс - с пот, кръв и сълзи

При това на място, като използва астронавтите

Въпреки че има начертани планове, неизвестните все още са повече и е трудно да се дадат конкретни срокове за осъществяването им, въпреки че хора като Мъск мечтаят смело за колония на Червената планета до три десетилетия.

Преди всичко обаче е сериозната подготовка, която трябва да се извърши тук, на нашата планета. В нея влизат както всички научни изследвания с проби от Марс, така и подготовката на астронавти, които един ден ще полетят в тази посока. И тя се оказва сериозно предизвикателство.

Снимка 541578

Източник: iStock

Поредният интересен ход с цел постигане на успех в тази насока е създаването на прототип на условията на Червенатa планета в пустинята Негев в Израел, където дузина астронавти ще прекарат четири седмици.

Домакин на експеримента е Израелската космическа агенция, а контролът й е в Австрийския космически форум в Инсбрук. Симулацията носи името AMADEE-20 и има за цел да покаже как петима мъже и една жена прекарват месец в съоръжение, имитиращо условията на Марс, как носят скафандри, излизат навън и дори управляват марсоходи.

Това е 13-ата мисия на австрийската агенция с "аналогови" астронавти, т.е. с хора, които са провеждали дейности единствено в симулирани условия, но не и в истинския Космос. Но не само хората ще бъдат подложени на тестове по време на мисията, а и редица роботизирани дейности, планирани да се извършват на повърхността на Марс.

Шестимата астронавти вече са изолирани в симулираните условия и експериментът ще продължи до 31 октомври. През това време екипажът ще проведе редица тестове, поръчани от различни университети от целия свят. Повече от 20 експеримента ще бъдат извършени в областта на биологията, медицината, психологията, геологията и инженерството, предава Daily Mail.

Аналоговите астронавти ще носят прототипи на костюмите, които от Австрийския космически форум създават специално за бъдещите мисии на Марс. Ще се тества 3D принтерът MELT и способността му да отпечатва пластмаси с аерокосмическо качество в рамките на роботизирани и екипирани планетарни мисии.

Това не е първата подобна мисия със симулация на условията на Марс, която се провежда в пустинята Негев. Паралелно с нея от 1 октомври NASA провежда собствена симулация в базата си в Хюстън, Тексас.

Марс, снегът на Червената планета и какво представлява той

Какъв е снегът на Марс

Не е като на Земята, със сигурност

Четирима души (три жени и един мъж) ще прекарат 45 дни в специално изградена капсула с размери четири пъти по-малки от тези на тенис корт, за да видят какво би представлявало пътуване до луната на Марс Фобос.