Утре, 11 май, в Малмьо, Швеция, ще се проведе големият финал на Евровизия. В него в продължение на около пет часа ще чуем и видим изпълненията на всички 26 финалисти.

Евровизия 2024: ето ги вторите 10 финалисти

Евровизия 2024: ето ги вторите 10 финалисти

Кои са страните, които отпаднаха на втория полуфинал

Сред песните ще бъде и тази на Идън Голан, която представя Израел с парчето "Hurricane". Песента и като цяло участието на страната в конкурса обаче предизвикаха и продължават да предизвикват полемики и протести.

Така например по време на втория полуфинал пред залата, в която се състои конкурса, имаше голям протест на активисти, които са против допускането на Израел да участва в Евровизия. Сред присъстващите на протеста, който има за цел да подкрепи Палестина, бе и Грета Тунберг.

И това не е всичко. От видеа, разпространени в социалните мрежи, се вижда и чува как изпълнението на Голан пред специално жури преди полуфинала е освиркано от публиката. Това се случва в края на парчето, когато изпълнителката пее на иврит. Чуват се и викове "Свободна Палестина".

Чудесно е да спечелиш Евровизия, но не всеки може да си го позволи

Чудесно е да спечелиш Евровизия, но не всеки може да си го позволи

Колко струва да си домакин на песения конкурс

По време на излъчваното по телевизията изпълнение на полуфинала обаче освиркванията липсват. Което породи съмнения дали такива е имало, но не са били премахнати от телевизията, излъчваща конкурса. Като в социалните мрежи някои хора пуснаха конспиративни теории, че окуражителните викове, които се чуват по време на официалния полуфинал, са изкуствени.

От SVT, телевизията, която предава Евровизия, отрекоха да са цензурирали или променяли по какъвто и да е начин реакцията на публиката в залата. Друг проблем с участието на Израел се оказа песента.

Първоначално тя се казваше "October Rain", но на Идън Голан и екпът ѝ се наложи да променят заглавието на "Hurricane". Причината е, че старото заглавие е препратка към атаката на Хамас от 7 октомври миналата година.

Сюзън Сарандън и Мелиса Барера - уволнени заради позиция за Израел и Хамас

Подкрепяш Палестина - уволняват те

В Холивуд е пълна каша

Според Metro.co.uk. на Голан и текстописците им се е наложило и да преработят някои части от текста на песента, които също са били сметнати за неподходящи и в разрез с правилата на Евровизия.