С нетърпение очакваме предстоящите в следващите години мисии до Марс, подготовката за които тече с пълна сила. А след като първата жена стъпи на Луната в най-близко бъдеще, надяваме се това да се случи и на Червената планета.

Илон Мъск и SpaceX Starship - всичко, което трябва да знаем за първия неуспешен тестови полет на ракетата до Марс

До Марс и обратно - да, ама не съвсем

Първият опит на ракетата на Илон Мъск до Марс

Всички сме чували твърдението, че мъжете са от Марс, а жените - от Венера. Противно на него е ново откритие на учени от Европейската космическа агенция. Според тях първата мисия с екипаж до Марс през 2030 г., която ще е на NASA, трябва да бъде изцяло от жени, за да е по-ефективна. И имат логична обосновка.

Жените се нуждаят от по-малко кислород и по-малко храна, като междувременно произвеждат по-малко въглероден диоксид в сравнение с мъжете. Това е доказано с проведена симулация на мисия до Червената планета с продължителност 1080 дни. Четирите жени астронавти, участвали в нея, са спестили евентуални разходи от 158 милиона долара само заради по-малкото количество храна.

Снимка 617764

Източник: iStock

Защото да се осигури храна на Марс не е нито толкова лесно, нито толкова евтино, колкото на Земята. И за да се подобри ефективността и стойността на бъдещите мисии, учените съветват останалите космически агенции да осмислят обема храна, която ще транспортират и съхраняват за екипажа си.

Друга причина жените да са по-подходящи за мисия до Марс е по-малкото място, което заемат в специалните капсули. Освен това разходът им на енергия и нуждите от кислород и вода се увеличават значително по-малко от тези на мъжете по време на проведената симулация.

SpaceX, Relativity Space, Impulse Space и как двете компании могат да стигнат първи до Марс

Кой може да изпревари SpaceX до Марс

Мъск има конкуренция

Идеята, че жените са по-подходящи за космически мисии, защото са по-ефективни и по-малко изискващи не е от вчера и от днес. Досега едва 72 жени са били в открития Космос, първата от които е Валентина Терешкова през 1963 г. А след две години Кристина Коч ще стане първата жена, стъпила на Луната, като част от мисията Artemis II, припомня Daily Mail.