Разгадаването и евентуалното заселване на Марс безспорно са най-амбициозните цели, които NASA някога си е поставяла. А пътят към постигането им е дълъг и сложен. Но основите вече сa положени.

Бъдещите мисии до Марс и предизвикателствата, пред които ще се изправят участниците в тях

Неочакваната пречка пред бъдещите мисии до Марс

Няма да им бъде лесно

Преди дни космическата агенция на САЩ стартира интересен експеримент със симулатор на условията на живот на Червената планета. Четирима ентусиасти вече изживяват мечтата на мнозина да живеят на Марс, но без да напуска пределите на Земята.

Това са ръководителят на симулираната мисия Кели Хастън, бордният инженер Рос Брокуел, медицинският служител Нейтън Джоунс и ученият Анка Селариу. Те ще прекарат 378 дни в помещение с размер 518 кв.м., създадено чрез 3D принтиране. To e разположено в космическия център Джонсън в Хюстън.

Мисията, наречена Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA), има за цел да проучат какво и по колко ще им е необходимо, за да оцелеят една година на Марс. Ще се симулират всички установени предизвикателства, които биха съпътствали бъдеща мисия с хора до Червената планета, включително ограничени ресурси, проблеми с комуникацията, повреди в оборудването и различни фактори на околната среда.

Четиричленният екипаж определено няма да скучае по време на дългия си престой в симулираната среда. Те ще правят космически разходки с помощта на виртуална реалност, ще си приготвят храна, ще правят упражнения, ще се грижат за себе си и хигиената си.

Една от важните им задачи е обучение за дистанционно управление на роботизирани елементи като марсоходи, дронове и роботи - умение, което ще трябва дa притежават и хората, които наистина ще стъпят на Марс.

С извършването на тези дейности и непрекъснатото им наблюдение изследователите от NASA ще добият представа и за дългосрочното влияние на пребиваването на Червената планета върху здравословното състояние и когнитивните способности на участниците в бъдещите мисии. Планирани са още две подобни симулирани мисии, които да дадат още по-ясна представа какво ни чака, когато стъпим на Марс, предава India Today.

Условията за живот на Марс и колко дълго ще можем да живеем там

Колко дълго ще можем да живеем на Марс

Ще има разочаровани

Участието на четиримата членове на екипажа обаче не е на доброволни начала и жертва в името на науката. Всеки от тях ще получи по 10 долара на час за часовете, в които са будни. И това прави малко над 60 хиляди долара за периода от 378 дни, които ще прекарат в условия, наподобяващи тези на Марс.