На всеки се е случвало да иска да си стегне куфарите за някой самотен остров и да остави всичко зад гърба си. Е, вероятно не знаем към кой точно остров бихме се насочили с подобен момент, но има един, който е толкова далеч и различен от останалите, че ако попаднем на него ще се чувстваме сякаш не сме на Земята.

Патмос - гръцкият остров, от който започва краят на света

Гръцкият остров, от който започва Апокалипсисът

Много религия, история и красиви гледки

Остров Девън е част от територията на Канада и е най-големият необитаем остров на света. Той се намира на около 1600 км от Северния полюс и е част от Канадски арктичен архипелаг. Условията там можем накратко да определим така - не е за хора.

А по-обстойното описание много ще прилича на това, с което бихме описали и Марс - кратери, червена почва, скали, много студ и липса на форми на живот, каквито сме свикнали да виждаме в другите части на света.

Снимка 658891

Източник: iStock

На остров Девън няма сняг само два месеца от годината. Тогава температурите се повишават до максимум осем градуса, а средногодишната е едва -16. Именно през това време група учени ще се отправят към базовия лагер Haughton-Mars Project, за да направят редица проучвания и експерименти, свързани с евентуално заселване на Червената планета в близкото или по-далечно бъдеще. 

Център на вниманието на изследователите ще бъде кратерът Хаутън, който се намира на острова и е широк цели 22 километра. За него се предполага, че е възникнал преди цели 23 милиона години, когато астероид или комета се е ударил в нашата планета точно на това място, пише Daily Mail.

Каноьни, възвишения и склонове - това е пейзажът около кратера. Ерозията тук е много малка през вековете заради липсата на обилни дъждове и снежната покривка през по-голямата част от времето. Затова учените са обнадеждени, че Хаутън може да крие много интересна информация за живота извън рамките на нашата планета.

Геолози и биолози ще изследват "полярната пустиня", за да анализират скалите и микробните форми на живот и да ги сравнят с това, което знаем до този момент за Луната и Марс. А и мястото е перфектно за наземни тренировки за бъдещите мисии до Червената планета и обучение за реагиране при възникване на евентуални извънредни ситуации по време на тях.

Странната история на Змийския остров - най-смъртоносният на Земята

Странната история на Змийския остров - най-смъртоносният на Земята

По-добре е да не стъпваме там

Ако ни звучи привлекателно, всеки желаещ може да посети остров Девън като пътуването е по вода от Гренландия. Ако обаче не сме част от научна експедиция, няма да са насочим към кратера Хаутън, а към други части от парчето земя в океана, който са с по-меки условия и откъдето можем да наблюдаваме популации на белуга и нарвал (арктически зъбат кит).