Докато сме в очакване на ваксината срещу COVID-19 и последващия ефект от нея, не ни остава друго, освен да спазваме социална дистанция и да носим лични предпазни средства.
Разбира се, грижата за здравето ни включва консумацията както на хранителни добавки, така и на храни и напитки, които биха ни помогнали да предотвратим или да минимизираме ефекта от евентуална среща в коронавируса.
Според ново изследване на учени от Университета в Северна Каролина, в менюто ни в месеците на пандемия трябва да присъстват зеленият чай и натуралният шоколад. И за това си има и друга основателна причина, освен че са вкусни.
Източник: iStock
Те съдържат химични съединения (антиоксиданти), които могат да попречат на репликацията на някои ензими в клетките на COVID-19. С блокирането на функцията на протеазата (мултиензим), се спира разпространението на вируса.
А това с други думи означава, че се заразяват по-малко клетки в организма, излекуването идва по-бързо и рискът от усложнения е по-малък, предава Yahoo.
С лабораторни експерименти е доказано, че зеленият чай има по-голяма ефективност срещу коронавируса от натуралния шоколад, но и неговият ефект не е никак за подценяване. Това не значи, че консумацията на тези продукти може да ни предпази от COVID-19, но със сигурност ще ни е приятно да се възползваме от ползите им.