Парче шоколад вечер преди лягане може и да ни се струва като сладък начин да завършим деня си. Но едва ли подозираме, че макар да задоволява желанието ни за нещо сладко, това лакомство всъщност може да повлияе на качеството на съня ни.

Още една причина да ядем натурален вместо млечен шоколад

Още една причина да ядем натурален вместо млечен шоколад

И по колко да хапваме, за да извлечем ползите

Храната, която ядем преди лягане, може да окаже влияние върху това колко бързо заспиваме, колко дълбок е сънят ни и колко свежи и отпочинали се чувстваме на следващия ден. Шоколадът обаче невинаги е добър избор, колкото и изкушаващ да е.

Добре знаем, че това сладко лакомство се прави от какаови зърна. А те съдържат два стимуланта - кофеин и теобромин. Количеството кофеин, което се съдържа в шоколада, зависи от вида, който изберем, и по-конкретно - от процента какао в него.

Снимка 737110

Източник: iStock

Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-високо е съдържанието му на кофеин, защото е запазил повече от естествените си съединения. Така например 30 грама тъмен шоколад може да съдържа до 23 милиграма кофеин, докато млечният обикновено има около 6 милиграма за същия грамаж.

Разбира се, тези количества са значително по-ниски в сравнение с кафето. Но дори и малко кофеин може да повлияе негативно на съня. За да спим добре, е препоръчително да не приемаме никакви храни и напитки, съдържащи кофеин, поне четири часа преди лягане.

Теоброминът е другият естествен стимулант в шоколада. Този алкалоид, макар и по-слаб стимулант от кофеина, все пак може да увеличи сърдечната честота и да повлияе негативно на съня, особено ако ядем тъмен шоколад близо до времето за сън.

Теоброминът се намира в по-големи количества в натуралния шоколад, тъй като се съдържа в какаовите зърна, които му придават по-богатия вкус. В средно тъмния шоколад например има около 227 мг теобромин за 30 грама, докато в млечния - близо 60 мг за същото количество.

Снимка 737111

Източник: iStock

Заедно тези два стимуланта могат да нарушат съня, особено когато се консумират в по-големи количества или късно вечер. И въпреки че в млечния шоколад има по-ниско съдържание на кофеин и теобромин, това всъщност далеч не го прави по-добра алтернатива за похапване преди сън. Това е така, защото в млечния шоколад пък съдържа повече захар. А тя може доведе до нарушения в съня, тъй като се свързва със скокове и сривове в кръвната захар.

Ако не може да устоим на изкушението да хапнем шоколад преди лягане, е добра идея да го комбинираме с храна, богата на протеини или фибри. Така например може да го хапнем заедно с шепа ядки или пък да добавим няколко парченца шоколад в купа с кисело мляко и горски плодове. Препоръчително е да се придържаме към по-малко количество шоколад, например едно или две квадратчета, и то възможно най-рано преди лягане.

Колко кофеин има наистина в десертите с кафе

Колко кофеин има наистина в десертите с кафе

И влияе ли термичната обработка на кофеина в печивата

В случай че пък искаме да подобрим качеството на съня си с храни и напитки, има няколко, с които можем да го направим. Сред тях са вишните и сокът от вишни, които са естествено богати на мелатонин и антоцианини; киселото мляко с горски плодове, които комбинират протеини и въглехидрати, докато същевременно помагат за поддържане на стабилна кръвна захар; както и пиенето на топло мляко или билков чай - те са успокояващи, а конкретно млякото съдържа триптофан, подпомагащ съня, пише Eating Well.