Отново дойде това време от годината, което си е само за топъл чай и хубаво червено вино. Разбира се, за всяко има своето време и ако виното го запазваме за вечерта, то на чая можем да се наслаждаваме през целия ден. И го правим все по-често с всеки градус надолу на термометъра.
Разбира се, чаят не е само да ни сгрее отвътре и да ни даде доза уют в мрачните дни. Него можем да консумираме по всяко време на годината, защото в зависимост от вида си има редица ползи за здравето ни, дори и за настроението.
Чай за имунитет, чай за успокоение, билков чай за кашлица - всички те са наистина полезни, но само ако ги приготвяме по правилата. В противен случай ефектът им отслабва значително. И тук е моментът да си припомним за чаените церемонни и тяхната дълга продължителност. Защото да си приготвиш една чаша от него наистина трябва да е ритуал и без място за бързане.

Източник: iStock
Изисква се търпение и добри съставки
Какво да не правим
Чаят не е инстантна напитка, която просто трябва да разтворим в гореща вода. Особено ако е насипен. Прекалено бързо и прекалено топло - това са основните фактори, които могат да го направят не толкова полезен, колкото ни се иска, и да унищожат всички витамини, минерали и антиоксиданти.
За приготвянето на чай не ни е нужда вряща вода, защото тя е прекалено гореща. Витамин С, който ни е така необходим през този сезон, е най-чувствителен към нея. Затова е добре да се стремим тя да бъде около 70-80 градуса.
Друга грешка, която често допускаме, е прекалено краткото запарване. Ако махнем пакетчето или насипния чай след минута-два, ще получим по-скоро оцветена вода, отколкото напитка с наистина ценни свойства. Още един начин да съсипем хубавия чай е да му добавим много захар. Вместо това залагаме на лъжица мед (когато вече е поизстинал) и малко лимон.

Източник: iStock
Правенето на чай е истински ритуал
Как правилно да приготвим чай
Зависи от това от какво използваме за приготвянето му. Ако са например сушени шипки или билки, оптималният вариант е да ги накиснем в хладка вода, която постепенно затопляме, но не и до точката на кипене. А след това и постепенно охлаждаме като оставяме поне 5-10 минути, за да може максимално да се извлекат всички полезни вещества.
Ментата е свежа, но ако е попарим с гореща вода, ще загуби тази своя отличителна свежест. Лайката има нежен, успокояващ вкус, но и от него не остава много, ако закипи. Дори толкова полезните шипки може да станат напълно непотребни, ако прекалим с градусите. Черният чай понася малко по-високи температури и е добре да не се запарва прекалено дълго, защото става и прекалено наситен. Но отново, на първо място е търпението.