Още в началото на пандемията много хора си зададоха въпроса как цигарите влияят на протичането на болестта. Дори се появиха мнения, че пушачите по-трудно ги хваща коронавирусът.

Коронавирусът, пушачите и по-голям ли е за тях рискът от усложнения при заразяване

По-голям ли е рискът от заразяване с коронавирус при пушачите

Още една причина да спрем цигарите

Учените още тогава изказаха мнение, че е много вероятно тютюнопушенето да увеличава риска от коронавирусна пневмония. За това, дали може пушенето да утежни протичането на коронавирусната инфекция говори и проф. Андрей Демин.

"Организмът на човек има изначален резерв в случай на болести или други неприятности. Подобен запас е предвиден от природата, но хората сами го изразходват. Тютюнопушенето най-силно намалява вътрешния ни резерв", смята професорът от Първи московски държавен медицински университет "И.М Сеченов".

Снимка 506017

Източник: iStock

"Природата така е предвидила всичко, че в организма ни много системи имат колосални резерви. Системата на дишане също има резерв. Когато човек пуши или употребява алкохол, но си мисли, че е напълно здрав, то при него тези функционални резерви рязко спадат. А когато организмът се натоварва и с болести, особено такива неприятни като Covid-19, тогава вече се стига дъното. Някои дори започват да пробиват дъното", казва професорът в интервю за радио Sputnik.

Но функционалния резерв може да се възстанови. Професор Демин препоръчва да се откажем от цигарите и да не пречим на собствения си организъм да се защитава от вирусите.

Тютюнопушенето, ракът на кожата и връзката между цигарите и заболяването

Още една причина да спрем цигарите

С какво е свързана този път

"Трябва да се откажем от употребата на никотин и никога да не се връщаме към него. Може да потърсим лекарска помощ, за да спрем цигарите. Резервите, които ще натрупаме в организма, ако се откажем от цигарите, ще подсилят имунната ни система и ще ни защитят от много неприятности, в това число и от Covid-19", подчерта проф. Демин.