Според съобщение от Китай, публикувано в научното списание JAMA в края на февруари, четирима души от медицинския персонал, които преболедували коронавирусната инфекция и се считали за излекувани, след пет до 13 дни отново показали положителни резултати.

Това буди притеснението, че излекуваните може да продължават да заразяват други хора, въпреки че това не е потвърдено все още.

Към момента усилията, които се полагат за проследяване на считаните за излекувани и последствията от вируса, могат да бъдат считани за малко.

Снимка 471615

Източник: iStock

На 9 март беше публикувано друго съобщение, в което се твърди, че пациентите с леки симптоми отделят жизнеспособни вирусни частици в продължение на 10 или по-малко дни след началото на заболяването. Това съобщение се основава на девет пациенти в Германия, като авторите са открили голямо количество жизнеспособни вируси в гърлото и белия им дроб, а пикът бил на четвъртия ден след проява на симптомите.

Въпреки че генетичният материал на вируса все още е бил откриваем в пробите от същите пациенти, когато те вече се считали за оздравели, инфекциозни частици след осмия ден от проявата на симптомите не били открити - това важи само за пациентите, които са имали леки симптоми. Инфекциозни вирусни частици не са били открити в тяхната кръв, урина или изпражнения.

Авторите на съобщението препоръчват оздравелите да остават под домашна карантина дори след десетия ден от проявата на първите симптоми.

Снимка 471614

Източник: iStock

В друго проучване от 10 март учените обявиха резултатите от анализ на новинарски съобщения и прессъобщения, в които се споменава за излагането на вируса и развитието на симптомите по дати при пациенти с COVID-19.

Авторите са намерили информация за 181 случая, като средното време между излагането на вируса и появата на симптомите била 5.1 дни. При 97.5% от разболелите се хора това станало след 11.5 дни. Според един от авторите, настоящият карантинен срок от 14 дни е разумен, но някои от случаите ще бъдат пропуснати, защото симптомите ще се проявят по-късно.

Греъм Кук от Имперския колеж в Лондон предупреждава, че хората, които са били в контакт със заболял и не са развили симптоми в следващите пет дни, не бива да си мислят, че им се е разминало. Според него половината от заразените няма да проявят никакви симптоми в този период от време.